Skip to main content

 

 

Del 6 al 24 de març, els clàssics del jazz modern es donen cita a Terrassa!

Primeres espases del jazz internacional i del millor jazz forjat a Catalunya es concentren en tres setmanes de Festival. Del 6 al 24 de març la ciutat torna a transpirar jazz tant a la Nova Jazz Cava i el Centre Cultural, pels concerts estel·lars, com a les principals places i al Parc de Vallparadís amb el tradicional Pícnic·Jazz. Fins a 60 concerts i activitats paral·leles per celebrar una gran festa que s’escola per tots els racons i enguany torna a visitar la comarca amb concerts a Matadepera, Vacarisses i Viladecavalls.

Fidel a l’essència del jazz, el festival egarenc evoluciona en paral·lel a la història del gènere. Enguany presenta als tòtems del moment, creadors amb personalitat i mestres visionaris que il·luminen el camí. En definitiva, clàssics del jazz modern que són sinònim de contemporaneïtat.

Figura cabdal i un as del piano, Kenny Barron rep el Premi Jazzterrasman 2019 en un concert amb el seu quintet i presentant nou àlbum. Integrador de totes les visions, del jazz primigeni a l’avantguarda, David Murray marca tendència. Ernie Watts interactua magistralment amb un ampli ventall de sonoritats, del rock (Stones, Zappa) al jazz més exquisit del Quartet West; líder i compositor ens presenta el seu darrer treball. La baterista i compositora Terri Lyne Carrington colidera a tres bandes The Children of the Light amb Danilo Pérez i John Patitucci, sota l’estela de Wayne Shorter. Igualment, la cantant sud-coreana Youn Sun Nah trenca esquemes amb una personalitat desbordant i oberta a múltiples tendències, una interessant multiculturalitat musical que ens descobrirà en el seu debut a Catalunya al Centre Cultural Terrassa on presenta nova banda i disc.

L’agermanament d’estils està molt ben representat amb el debut al Festival del bluesman Bernard Allison, que arriba amb un nou treball, i del trio de jazz fusió amb Dean Brown feat. Dennis Chambers & Hadrien Feraud. Dos concerts electritzants i eclèctics on van de la mà estils com el jazz, el blues i el rock.

Icones del gènere han trepitjat els diferents escenaris en 60 anys de recorregut que es commemoren enguany amb l’aniversari del Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals i els 25 anys del naixement de la Nova Jazz Cava. Un camí d’il·lusió, constància i treball de moltes persones que han contribuït al manteniment del jazz en viu. “Un viatge pel 60 aniversari: imatges i col·loqui” + Terrassa Jazz Ensemble ens recorda el trajecte.

Altres figures de primer ordre inspiren la 38ena edició del Festival amb la seva obra. Músics referencials que han motivat la creació de dos projectes locals inèdits. En record a Roy Hargrove ofereix l’homenatge personal de cinc cracks de la nostra escena devots del jazzman desaparegut recentment i Premi Jazzterrasman 2010, al qual se li dedica la present edició del certamen. D’altra banda, Impact: “La música de Charles Tolliver” interpretada per una excel·lent formació local que presenta una relectura de l’obra del trompetista californià. Un concert que se suma a l’estrena del duet inèdit de dos creadors del moment, Santi de la Rubia & Roger Mas.

L’actualitat de l’escena catalana queda ben reflectida amb la producció discogràfica: Big Mama celebra amb la 30’s Band i l’àlbum Party Life, tres dècades als escenaris; nou disc també de Dani Nel·lo, Los Saxofonistas Salvajes. Vol.II, i les fèmines de WOM’s Collective presenten nou treball original que reivindica el talent creador de les dones. 

Una altra intèrpret i compositora de primer ordre, Meritxell Nedderman estrena projecte elèctric i, tot un referent del jazz vocal com Laura Simó, ens presenta “Spring is here”. El talent més jove està molt ben representat per Rita Payés i Marina Tuset, ambdues líders de banda. I per joves talents, els estudiants participants a la marató JazzJove Non Stop amb tres centres musicals catalans en un cartell internacional.

I no podem oblidar Shakin’ All que presenta a Rachel Rafsizafy, Lluís Coloma Trio, Víctor de Diego Quintet amb convidat de luxe —Rick Margitza—, Jazz Pretenders, Cannonball Crew, Los Fumero, Txell Sust & August Tharrats Trio, “Swing Paradís”, La Locomotora Negra, Joan Vinyals Band, Four Litlle Birds...i fins un total de 240 músics que participen dels concerts i activitats paral·leles, —exposicions, xerrades, cinema, pedagogia, jam sessions, stage de swing, concursos i rutes gastronòmiques— que tindran lloc en múltiples escenaris al llarg de la present edició. 

Imatges
Adjunt
Document
Document
Organitzadors
Amb el suport de
Col·laboradors
Espais col·laboradors