Skip to main content

EL 35è FESTIVAL DE JAZZ DE TERRASSA APOSTA PER UN MARCAT TO CONTEMPORANI I POPULAR

Del 2 al 20 de març, el veterà festival de jazz celebra les seves tres dècades i mitja de programació amb una trentena de concerts que tornen a ser un termòmetre de la l'actualitat jazzística i la varietat estilística.

El programa es completa amb fins a quaranta activitats paral·leles al voltant del jazz que enforteixen encara més l'aspecte participatiu de tota la ciutat.

Un any més, un dels festivals amb solera del jazz a Catalunya presenta una programació basada en els seus pilars distintius: el recolzament a l'escena jazzística catalana, l'aposta per descobrir nous talents musicals i la revisió del llegat del gènere amb la intenció de seguir alimentant el futur del jazz. Tampoc oblida la seva condició de termòmetre de l'actualitat, acollint nou presentacions discogràfiques i varies estrenes de projectes que reflecteixen les tendències del jazz contemporani d'arreu del món: des del personal jazz vocal de Cécile McLorin Salvant al hard bop de nova factura dels Five in Orbit de Ramon Fossati passant per l'avantguarda del trompeta Ralph Alessi i el jazz amb tocs flamencs i manouge del duo de Jorge Pardo i Sylvain Luc. Tampoc faltaran a la cita el West Cost de Junior Watson Band, en la ja tradicional Nit de Blues, i el neosoul d'Izah en el Concert de Mitjanit a la Nova Jazz Cava.

Del 2 al 20 de març, la música en directe tornarà a sonar en els escenaris emblemàtics del certamen, com són la Nova Jazz Cava, el Centre Cultural Terrassa i els espais a l'aire lliure, les places Vella i Catalunya, que enguany acullen fins a cinc concerts, i el Parc de Vallparadís en la ubicació ja consolidada del Torrent de la Font d’en Sagrera que el diumenge 13 de març acollirà el tradicional Pícnic Jazz Vallparadís.

Una programació ben farcida amb trenta actuacions en viu que es complementen amb una quarantena d'activitats paral·leles que comprenen concerts de petit format, tastets gastromusicals, passi de pel·lícules, exposicions, xerrades i sessions de lindy hop, entre altres propostes. A destacar l'homenatge fotogràfic que presidirà la Nova Jazz Cava amb el qual el fotògraf local Miquel Carol vol sumar-se al tribut al trompetista Josep Maria Farràs que aquest 2016 rebrà la Medalla de la Ciutat.

El Festival tampoc oblida la seva vessant més pedagògica tornant a incorporar activitats destinades als més menuts i les noves generacions de músics amb la tradicional sessió JazzJove Non Stop i master class. Tot plegat conflueix en una extensa programació d'una setantena d'activitats que conformen una autèntica cultura del jazz que ja és patrimoni terrassenc.

 

Vells coneguts i noves descobertes

La trenta-cinquena edició del Festival coincideix amb la visita d'alguns músics que formen part de la història del certamen com el pianista Kenny Barron, un dels músics més apreciats pels incondicionals, que enceta gira europea a Terrassa amb nou àlbum, o el saxofonista Gary Bartz, que torna amb el seu quartet habitual. El veterà contrabaixista Dave Holland, un dels tòtems clàssics de la història del certamen, ens presentarà un trio molt especial amb Kevin Eubanks i Obed Calvaire en la que serà la única actuació a l'estat en la presentació d’aquest projecte.

La capacitat de reinvenció de Holland conjumina a la perfecció amb l'esperit obert del Festival, que torna a ser una porta oberta per indagar tant en l'inacabable escena nord-americana contemporània com en la sempre sorprenent i variada escena europea. Enguany podrem gaudir del saber fer de músics francesos com el guitarrista Sylvain Luc que serà un dels protagonistes de la nit “Connexió Barcelona – París – Madrid”, que el 5 de març a la Nova Jazz Cava ens permetrà descobrir el seu nou projecte al costat del flautista i saxofonista Jorge Pardo i escoltar Tribulus Terrestris, el nou disc de la formació franco-catalana Five In Orbit.

L'escena italiana i la revisió del jazz tradicional seran els protagonistes el 5 de març quan el pianista de Merano Franco D'Andrea, un nom insigne del jazz europeu, pugi a l'escenari de la NJC acompanyat per una banda on destaca la presència del veterà i iconoclasta percussionista holandès Han Bennink, que debuta en el Festival. Dels Països Baixos també són part dels músics que recolzaran al saxo Lluc Casares en la presentació del seu nou disc com a titular.

En una línia més exploradora, l'aficionat podrà descobrir el trompetista nord-americà Ralph Alessi, que debuta en el Festival amb el suport d'una discografia pròpia publicada al segell ECM i d'una banda amb músics de renom en l'escena de Nova York. El seu jazz d’avantguarda però alhora melòdic de ben segur que els convertirà en una de les sensacions del certamen. Qui no sembrarà indiferència serà la cantant Cécile McLorin Salvant, que el dissabte 19 de març posarà de cap per avall el Centre Cultural amb el seu estil inclassificable i la seva força escènica. Serà la seva estrena a Terrassa amb una nova formació repleta de “cracks”.

 

Escena catalana intergeneracional

L'actualitat catalana està novament present tant amb l'estrena de nous discos i projectes com en la multitud d'activitats que conformen enguany la programació. D'aquesta manera, tant podrem descobrir els nous discos de Marco Mezquida & Fèlix Rossy, Elegía, i el ja citat Red del Lluc Casares Octet, en la nit catalana del dijous 3 de març, com podrem acompanyar a la Sant Andreu Jazz Band en la celebració del seu desè aniversari en una actuació a la Plaça Vella que es preveu multitudinària.

Aquestes actuacions són tan sols un tastet del jazz de factura catalana que integra el Festival i que el dia 6 de març tindrà com a protagonista un dels seus tòtems més insignes: Carles Benavent, que serà el Premi Jazzterrassman 2016. Ho celebrarà amb una trobada molt especial on participaran músics de diverses generacions com Raynald Colom, Roger Blàvia, Jordi Bonell, Joan Albert Amargós, Antonio Serrano o Roger Mas.

 

Un dibuix de Salvador Alavedra, imatge del Festival

L'artista Salvador Alavedra i Invers (Terrassa 1919-2015) és l'autor de la imatge de l'edició 2016 del Festival de Jazz Terrassa. El cartell de la 35a edició del certamen, obra gràfica del seu fill Ricardo Alavedra, recull en la figura d’un acolorit contrabaixista l’esperit creador i l’estil profundament personal de tot un mestre del traç. Es tracta d'una obra que data de l’any 1989 i que es va poder veure a l’exposició El dibuix i la música presentada l’estiu passat al Centre Cultural Terrassa.

Seguidor del Club de Jazz de l’entitat Amics de les Arts i Joventuts Musicals, que va presidir, Alavedra sempre es va mostrar com un apassionat per la música en directe i era habitual veure'l entre el públic sempre acompanyat de la seva llibreta i els seu llapis carbó. “L’espectador que mira a través del dibuix”, així el descriu Ramon Casanelles a propòsit d'aquella exposició. El terrassenc va mostrar com ningú molts dels moments jazzístics esdevinguts a Terrassa. Bé a la històrica Jazz Cava —de la qual va ser-ne patrocinador—, als concerts organitzats pel Festival al Centre Cultural o als carrers i places de la ciutat. També a la Nova Jazz Cava va desenfundar els llapis del seu estoig. Després de veure els seus dibuixos exposats, l’artista, mecenes i activista cultural terrassenc moria als 96 anys coneixedor, però, que un dels seus dibuixos seria el cartell de la propera edició del Festival de Jazz que ell tant estimava. Coincidint amb aquesta fita, l’Ajuntament de Terrassa li atorgarà la Medalla de la Ciutat a títol pòstum.

Imatges
Adjunt
Document
Programa35FJT.pdf (1007.89 KB)
Document
Organitzadors
Amb el suport de
Col·laboradors
Espais col·laboradors