Pasar al contenido principal

 De nou el Club de Jazz d'Amics de les Arts i JJMM omple la ciutat d'activitat musical amb una altra edició del Festival de Jazz. Enguany arribem a la 19ena edició del certamen, que se celebrarà a diferents espais del 3 de març a l'1 d'abril. Un Festival on es reflecteix l'activitat que venim desenvolupant al llarg de l'any amb la temporada estable de la Nova Jazz Cava. Ens agrada el jazz, però el que més ens sedueix és fer possible la comunicació entre els músics i el públic que, ja sigui de Terrassa o ens visiti per uns dies, gaudeixi de les diferents propostes programades.

 El Festival s'inaugura oficialment el dia 2 de març a la Nova Jazz Cava amb la mostra de fotografies "Milt Jackson a Terrassa", reflex de les diferents actuacions realitzades per una de les llegendes del be bop. L'endemà, la formació nord-americana Lew Soloff's Food Group, encetarà el cicle de concerts a la Nova Jazz Cava amb el saxofonista Lou Marini (ex Blues Brothers) com a convidat especial.

 Les actuacions a l'aire lliure continuen sent un puntal del Festival. Es mantenen els concerts gratuïts a la Plaça Vella (dissabtes) i la Plaça Catalunya (diumenges) al migdia, com una mostra del Jazz nacional més actual. L'èxit del Pícnic-Jazz al Parc de Vallparadís, ens engresca a repetir aquesta "marató musical" que, des de les 11 del matí i fins a les 6 de la tarda, oferirà un dia complet de festa i jazz. Podrem menjar, beure, remenar a la "Fira del disc" -una de les novetats d'aquest Festival- i ballar al ritme de la Locomotora Negra, la Laura Simó i la Carme Canela, el quintet del gran trombonista Al Grey, el show del Lucky Gury o del Cosmopolitan Integration, i com a cloenda, una estrella del jazz internacional amb Jesse Davis acompanyat pel trio de l'Ignasi Terraza.

 Aquest és un Festival que, amb un segell característic, es manté obert a totes les tendències. Hi són presents des de el jazz més clàssic fins les corrents més actuals. El Festival vol participar en la commemoració del centenari del naixement d'aquest trompetista irrepetible que fou Louis Armstrong; per això s'han programat un seguit de concerts en aquest sentit. ("Centenari Louis Armstrong" amb tres grups liderats pels trompetes Pepe Robles, Ricard Gili i Josep Mª Farràs, el concert "Hello Satchmo" o els concerts del trompetista de Nova Orleans Leroy Jones acompanyat de la Vella Dixieland). En l'apartat de grans formacions cal esmentar les actuacions de la històrica Locomotora Negra, la renovada Big Band Woody Herman Orchestra i la formació especial per a aquesta edició de la Big Band Jazz Festival amb un convidat d'excepció, el trombonista Robin Eubanks, que aprofitant la seva estada, oferirà una Master Class per a trombonistes del país.

 Alguns dels músics que podreu sentir al Festival acaben d'editar disc, i el presentaran: és el cas de l'esmentat Lew Soloff, i de músics tant diferents com Roscoe Mitchell, Ravi Coltrane, Dave Liebman o Mulgrew Miller & NHØP. En l'apartat de latin-jazz el Festival tenia un deute pendent, l'anunciada presència de Ray Barretto. Esperem que aquest any no cancel·li la gira. El claqué no hi faltarà aquest any, perquè les sessions de Tap-dancing són sempre esperades pels bons aficionats. El Jazz europeu també visita el Festival: el trompetista italià Paolo Fresu ens oferirà un homenatge a Chet Baker, la formació del baixista portuguès Carlos Barretto ens presentarà el seu nou disc i Jean Luc Ponty, que ja és ciutadà del món, exposarà en concert la seva darrera obra, inspirada en arrels ètniques sense oblidar la tecnologia electrònica que ja fa temps l'acompanya.

 El programa està farcit de músics catalans, però cal destacar també la presència de músics de la resta de l'Estat com el trio de Chano Domínguez o la cantant de Granada Celia Mur.

 Les tradicionals Sessions Golfes es mantenen els divendres a la nit, amb grups d'estils ben diferents en cada una d'elles. La "Nit de Blues" serà llarga, començant pel concert internacional de Big Time Sarah i acabant amb l'actuació de Lluís Coloma Blues All Stars, una formació que aplega alguns dels millors instrumentistes residents a Catalunya.

 La presentació de Be Bop Legends serà sonada; reunir en un escenari músics com Bobby Hutcherson, Kenny Burrell, Hank Jones, Ray Brown i Mickey Roker és assegurar una vetllada inoblidable.

 La imatge del Festival és obra d'Àxel Oliveres que, des de la vocalia d'Arts Plàstiques d'Amics de les Arts i JJ.MM., ha donat amb el seu cartell la personal visió de la sonoritat musical.

 El Festival és a punt, no cal dir res més. Ara arriba el moment d'escoltar totes les propostes musicals programades per a aquesta nova edició. Esperem que les trobeu interessants i us agraïm la vostra col·laboració en la seva difusió.

Bon Festival a tothom!

CLUB DE JAZZ D'AMICS DE LES ARTS I JJ.MM.

Terrassa, febrer del 2000

Imatges