Pasar al contenido principal

33 FESTIVAL DE JAZZ TERRASSA, LA CONSOLIDACIÓ D'UN MODEL

Continua sent un aparador de l'escena catalana i internacional i l'actualitat discogràfica, no oblida les referències als clàssics i es nodreix d'una cada vegada més àmplia participació popular

El Festival de Jazz Terrassa s'endinsa en la seva tercera dècada de vida amb la voluntat intacta de seguir apostant tant pel present de l'escena jazzística com per revisar i reinterpretar el llegat del gènere i els seus mestres. Sense limitar-se a una línia estilística concreta, el certamen pretén oferir un ampli espectre estilístic en el qual l'aficionat de base pugui seguir alimentant les seves ansies per escoltar noves músiques, conèixer les tendències contemporànies i descobrir els autors clàssics amb uns altres ulls. Els ulls del present. Aquesta vocació pedagògica intrínseca és una de les raons de ser del Festival.

En aquesta 33a edició, el Festival de Jazz Terrassa comptarà amb una programació de 25 concerts al llarg de 18 dies de Festival. Del 13 al 30 de març, tornarà a haver-hi música ens els escenaris habituals com els concerts de club a la Nova Jazz Cava – que fa 20 anys aquest mes de febrer -, els directes al Centre Cultural Terrassa i les actuacions populars a l’aire lliure als espais emblema del certamen, com són les places Vella i Catalunya i el Parc de Vallparadís en la nova ubicació al Torrent de la Font d’en Sagrera del Pícnic·Jazz Vallparadís.

Jazz Terrassa vol ser un bon aparador de l’escena internacional i catalana, així com un reflex de l’actualitat, i ha confeccionat una programació amb estrenes de projectes de nova creació i més   d’una dotzena de presentacions discogràfiques. Entre els participants internacionals, cal destacar el trio francès RST (Aldo Romano/Louis Sclavis/Henry Texier), el debut d'una de les veus de la renovació del blues elèctric com Cedric Burnside, i el guitarrista Bill Frisell que torna a Terrassa amb el seu projecte a trio “Beautiful Dreamers”. A més a més The Bad Plus tornaran a trepitjar terra catalana després d'anys d'absència en la que serà una de les dues úniques actuacions a l'estat espanyol per interpretar en directe un disc encara inèdit al nostre país, “Made Possible”.

Amb aquesta voluntat d'incidir en el passat però des del ulls del present, hi ha varies actuacions que es basen en grans compositors. Per una banda, el trompetista Terell Stafford revisarà l'obra de Billy Strayhorn, un dels arranjadors de capçalera de Duke Ellington, en un concert únic a l'estat espanyol. D'altra banda, el projecte Girona Jazz Project es fixarà en la figura de Charlie Parker i, per acabar, la Barcelona Jazz Orquestra, sota les ordres de Jon Faddis i amb Jesse Davis com a convidat d'excepció, tancarà el Festival recuperant un repertori inèdit de la Dizzy Gillespie Big Band.

A nivell català, l'estrena del disc “Granito de Sal”, de Carme Canela & Joan Monné Trio i el de la nova aventura del saxofonista Guim Garcia – Balasch seran els encarregats d'obrir la programació a la Nova Jazz Cava. Les propostes més avançades seran les protagonistes dels concerts que Jazz Terrassa ha escollit per a la programació del actes del Tricentenari de 1714 amb un solo a piano de Marco Mezquida i el novíssim “Líbera” de Giulia Valle.

Coincidint amb les dues dècades de vida de la Nova Jazz Cava, el Festival atorga el dotzè premi JazzTerrasman al pianista, compositor i bandleader Bruce Barth. Precisament un mes de març de 1994, el de Pasadena va ser l'encarregat d'inaugurar la Nova Jazz Cava dins de la programació del Festival d'aquell any. Barth voldrà celebrar l'efemèride i el premi amb un concert a trio on participarà el saxofonista Perico Sambeat, amb qui va gravar dos discos als anys 90.

Un dels fets destacables de l'edició d'enguany és el creixement de l'Off Festival, gran part del qual ha sorgit de forma espontània de la pròpia societat civil, que cada vegada se sent més partícep d'un event amb voluntat popular com el nostre. Fins a 26 activitats entre les quals hi haurà sessions de cinema, exposicions, masterclass, xerrades, concerts, etc. seran el complement ideal per a la programació oficial. L'Off Festival és el resultat de la suma de diferents col·lectius que han fet que el certamen sigui alguna cosa més que un festival de jazz.

Per altra banda, ens fa molta il·lusió destacar la incorporació al projecte d’un col·laborador molt especial: l'escola-taller Xalest, de Sabadell. Els alumnes d'aquest centre especialitzat en educació especial seran els encarregats de dissenyar, estampar i vendre les samarretes oficials. Per arrodonir-ho els mateixos alumnes faran una exposició de dibuixos a la Nova Jazz Cava inspirats en els músics que participen en aquesta 33 edició sota el lema “"Els músics del 33 Festival tan especials com nosaltres -  XALEST" .

 

Mitus Aurell, l'artista del cartell oficial

La imatge oficial del 33 Festival de Jazz Terrassa recorda el pintor Mitus Aurell (Terrassa 1954), desaparegut el passat estiu als 58 anys després d’una llarga malaltia. Un pintor anòmal i mancat de vocació, segons apunta el crític Martí Sans, “El Mitus va començar a pintar gairebé sense proposar-s’ho; només per matar l’estona. Inicià llavors un viatge sense retorn. Les seves primeres obres són pintades sobre capçals de llit que recollia a les escombraries, tal vegada perquè els capçals de llit és el que tenim més a prop dels nostres somnis”.

Aurell considerava l’humor com a punt fonamental d’una obra adreçada a gent interessada en el subconscient. El treball de l’inconscient i dels somnis és una constant del singular artista. Altrament la seva tècnica pictòrica és també inusual, amb l’esmalt sintètic sobre fusta com a eix vertebrador. Una tècnica que li conferia una aire ingenu i només aparentment senzill.

La visió onírica i surrealista d’un pianista anònim presidirà els actes del certamen egarenc. La peça fou donació del pintor a la col·lecció pictòrica de la Nova Jazz Cava i Jazz Terrassa recorda enguany l’obra d‘un artista que compartia amb el jazz la imaginació i un alt grau d’improvisació.

Imatges
Adjunt
Document
(3.18 MB)
Document
(1.93 MB)
Organitzadors
Amb el suport de
Col·laboradors