Pasar al contenido principal
Bio
D’entre les moltes corrents que segueixen injectant vida al Jazz, la música dels Gitanos Europeus és una de les més vigoroses. Escandinavia i els Països Baixos tenen la seva propia cantera d’intèrprets, però potser sigui a França el país que major nombre de propostes ha facturat d’entre les que els agrada barrejar el swing amb aquestes essències gitanes. Tchavolo Schmitt, músic adscrit a aquesta tendència, està considerat com el més profund i creatiu dels hereus guitarristes de Django Reinhardt.
Nascut a Paris el 1954, començà, essent encara un nen, a tocar als bars de la Porte de Montreuil juntament a d’altres músics de la comunitat Gitana, coneguda a França com "Manouche". Ja en aquesta època estava fascinat per la música de Django Reinhardt, qui ha estat el seu ídol fins el present. El 1965 es traslladà a Estrasburgo, on realitzà diferents treballs, però mantingué sempre la seva connexió amb la música. El 1974 s’incorporà al Hot Club Da Sinti i es convertí en músic professional. Treballà amb el seu germà Gogo Berbedes i els seus cosins Mandino Reinhardt, Sony Reinhardt, Hono Winterstein i Dorado Schmitt.
El 1992 conegué al cinèfil Tony Gatlif, qui li incorporà al ‘cast’ de la seva pel.lícula ‘Latcho Drom’. Deu anys més tard, el 2002, Tchavolo es convertiria en el protagonista de ‘Swing’, la més exitosa pel.lícula de Gatlif.
Tchavolo ha treballat a la majoria de Festivals de Jazz a Europa, i ha realitzat gires pels Estats Units i, molt recentment, Japó.
La música de Tchavolo poden escoltar-se en moltíssimes gravacions, entre les que podem destacar: ‘Wonderful’ (amb el Hot Club Da Sinti) ‘Gypsy Reunion’ (1993) (juntament a Dorado Schmitt i Hono Winterstein), ‘Miri Familia’, ‘Alors?Voilà!’, ‘Swing’ (la banda sonora del film de Tony Gatlif), ‘Mémoires’ i, finalment, ‘Loutcha’ (2004), potser la seva obra definitiva.

Gener 2007

Imatges

Últims concerts

Veure'ls tots
Àmbit
2007. 26è FJT

GYPSY SWING

Icon date
Data
Icon location
Espai
Nova Jazz Cava