Pasar al contenido principal
Bio
PERE FERRÉ BALASCH

Cornellà del Llobregat, abril de 1931.

Estudis de piano al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i primeres actuacions a sales de l’època com Saratoga, Arizona o Embassy. Forma part del Latin Quartet, substituint al seu amic personal Tete Montoliu, i va de gira uns dos anys per Holanda, Alemanya i Països Escandinaus. De retorn a Barcelona, l’any 1956, participa en diversos concerts entre d’altres al Teatre Comedia i Candilejas.

La seva participació amb músics nord-americans comença amb la banda Jazz Brothers al local d’ambient taurí anomenat Carmona i situat al carrer Parlament. És amb aquesta formació que Ferré inicia una estreta relació amb Terrassa, el 8 de desembre de 1959, en el primer concert organitzat pel Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals. S’afegeixen al grup els músics Arnold Wise, Chuck Israel i Perry Robinson, temporalment residents a Barcelona. Uns mesos després en Jack i el seu germà Phil, dels Jazz Brothers, contacten amb l’empresari Roselló i inicien una etapa de concerts al club que dirigeix a la Plaça Reial, un local de dubtosa reputació on els jazzmen compartien entrada amb grups comercials. En aquesta rara combinació, neix el Jamboree que amb els anys esdevingué el mític local de jazz conegut avui dia per tothom. La formació Jazz Brothers és el primer grup en actuar-hi regularment.

Ja a la dècada dels 60’s Pere Ferré protagonitza amb el seu trio i artistes convidats alguns concerts a Terrassa: amb el guitarrista Manuel Delgado, el 1967; un any més tard, amb Josep Tarazona “Pocholo” i amb els també saxofonistes Ricard Roda i Rafael Grimalt, el 1970. El vincle de Ferré amb l’escena jazzística vallesana creix entre els anys 60’s i 70’s en concerts amb el Modern Jazz Quintet amb Josep Ma. Farràs, Vicens Vacca, Salvador Vila i Adrià Font, i amb el Modern Jazz Sextet amb la incorporació del trombonista Kaito Solis.

El idil.li musical de Pere Ferré amb Terrassa s’intensifica a partir de març de 1971. Els entusiastes Josep Ma Farràs, Adrià Font i Valentí Grau, convencen Ferré per formar part de la recentment inaugurada Jazz Cava on n’esdevindria el pianista regular. Va col•laborar al llarg d’una dècada amb varis grups locals, entre d’altres amb el Ramón Farrán Jazz Sextet amb Farràs, Joan Albert, Kaito Solis i Joan Guitart, que tocaran a Terrassa de forma habitual fins a les primeries dels anys vuitanta. Com a líder del seu trio, Pere Ferré oferirà diversos concerts a la Jazz Cava la dècada dels anys setanta i vuitanta, en plena expansió del mític local egarenc. Acompanyarà a coneguts músics de l’escena internacional com els trompetistes Bill Coleman, Joe Newman i Ed Kleiger; els saxofonistes Guy Lafitte, Pony Poindexter, Hal Singer, Earle Warren, Chris Woods, Benny Waters i Billy Mitchell; el trombonista Gene “Mighty Fle” Conners; els guitarristes Marc Alibert, Fernando Orteu i Carlos Gonzálvez i les veus de Joao Romero, Erica Norimar, Brenda i Dolores March.

Durant aquests anys d’estreta col•laboració amb Jazz Terrassa, Pere Ferré participa també a festivals de jazz a Donosti, Victòria, Granada, Sevilla, Valencia, Màlaga i Barcelona. D’aquesta època són també les gravacions liderades per Salvador Font “Mantequilla” dedicades al Jamboree i la seva intensa etapa a la Cova del Drac que esdevé un altre dels locals habituals de Pere Ferré. De la mà del promotor Jordi Suñol, va tenir ocasió de tocar amb músics tals com Harry “Sweet” Edison, Al Grey o Kai Winding. També hi va col•laborar amb jazzmen nacionals com Pedro Iturralde, Ramon Farrán i Ricard Roda.

Sense deixar la seva activitat com a pianista de jazz, Ferré inicia una etapa on actua amb regularitat a restaurants tan coneguts a Barcelona com Les Set Portes i el Giardinetto. Darrerament també se’l pot escoltar mensualment al Jazzman amb la formació The Jazzman Quartet amb Piero Cozzi, Pep Rius i Juan Luis Castaño i és membre de la banda The Swing Tenors, amb els que enregistrava el 2002 “Jumping Five”. Sorprenentment el seu debut i únic disc com a líder “Secret Love” amb Horacio Fumero i Peer Wyboris, fou enregistrat per Fresh Sound Records en la divisió Swing Alley, l’any 2001.

Pere Ferré a la Nova Jazz Cava i el Festival de Jazz Terrassa
Als tres mesos d’obertura del club del Ptge. Tete Montoliu, el maig de 1994, Pere Ferré s’estrenava l’escenari de la Nova Jazz Cava en quartet i la cantant Brenda. Dos anys després hi tornaria en formació de trio en el concert d’homenatge al contrabaixista suïs “Record a Eric Peter”. El 1997 l’escoltàvem a duo amb el vocalista Ramon Domingo en un cicle de tres concerts i, amb el nou mil.leni el juliol de 2002, tocava amb The Swing Tenors al cicle d’estiu Jazz a la Fresca. La mateixa formació amb la que presentava el desembre de 2002 el disc “The Jumping Five”. L’any 2004 el varem sentir per Nadal amb Horacio Fumero, Peer Wyboris i Josep Ma. Farràs i uns mesos després liderant el seu trio. Les darreres estades de Pere Ferré a la Nova Jazz Cava han estat en el concert “50 Emocions: Record a Vicens Vacca, Salvador Alas i Pere Prat”, i finalment amb The Swing Tenors el proppassat desembre de 2011.

La primera edició del Festival Jazz Terrassa l’any 1982 ja va comptar amb la col.laboració de Pere Ferré. En concert tingué lloc a la Plaça Vella amb la cantant Brenda. Una fórmula que es repetia l’any 1985 en la cinquena edició del certamen, en aquesta ocasió a la Plaça Catalunya amb la cantant Lali. No serà fins l’any 2003 que Pere Ferré torni al Festival en el marc de la 22ena edició i per participar en el primer guardó Jazzterrasman atorgat al baterista alemany Peer Wyboris. Posteriorment participarà a les Reunions dels Jazzterrasman catalans Josep Ma. Farràs (2005), Ricard Gili (2008) i Adrià Font (2009).
Imatges

Últims concerts

Veure'ls tots