Skip to main content
Data de publicació
Body

 

Del 11 al 29 de març, primeres espases del jazz internacional i el millor jazz forjat a Catalunya es concentren en tres setmanes de Festival.

Es consolida l'aposta pel jazz contemporani amb una programació de fins a 70 concerts i activitats paral·leles

El multiinstrumentista Jordi Rossy rebrà el Premi Jazzterrasman per la seva llarga vinculació amb el Festival i la seva trajectòria

El festival estrena la seva primera residència europea amb el projecte Alto For Two en col·laboració amb els Països Baixos

Aquest migdia s'ha presentat en roda de premsa el 39 Festival de Jazz Terrassa en el marc de la Nova Jazz Cava, un dels espais emblema del certamen. Aquesta nova edició comptarà amb una programació de fins a trenta-dos concerts repartits en dinou dies de Festival en els quals, de nou, es fa una aposta per la varietat estilística i captar el pols a les tendències contemporànies, sense oblidar la seva vocació pedagògica i el recolzament al jazz de factura catalana.

L'acte, en què s'ha desvetllar la programació al complet, ha comptat amb la participació i parlaments de Jordi Ballart, Alcalde de Terrassa, Rosa Boladeras, Regidora de Cultura, Maria Miralda, Presidenta dels Amics de la Arts i JM —que enguany afronta el seu segon any de mandat— i Susanna Carmona, coordinadora del Festival.

Engany el festival ha fet una gran aposta per captar el pols a l’actualitat contemporània amb una programació variada i eclèctica amb fins a 10 presentacions discogràfiques i una mirada ferma cap a les noves escenes, les noves generacions de músics i les fusions que sempre han fet avançat el jazz. Un bon representant d’aquesta varietat és el congolès Ray Lema, que liderarà un concert en format sextet, en el que presentarà el seu darrer disc, Transcendance. Un altre dels cap de cartell serà el trompetista israelià Avishai Cohen, que amb la formació Big Vicious, estrenarà a Catalunya el seu projecte de jazz rock elèctric. Altres grans noms com Lew Tabackin, Dave Liebman —que recuperarà el duet amb el pianista Richie Beirach—, Theo Hill i Joel Ross —de la nova fornada de Nova York— i Catherine Russell —dama del jazz vocal amb essència de blues— completen la vessant internacional d’una programació que també recull les darreres novetats del jazz de casa nostra.

En el 39 FJT també podem comptar la presència de músics com Ignasi Terraza —que completa el seu trio amb la saxofonista sud-coreana Pureum Jin—, Luna Cohen, Toni Solà, Laia Porta, Susana Sheiman, entre altres. El multiinstrumentista Jordi Rossy serà enguany el guardonat amb el premi JazzTerrassman, i oferirà un concert especial el dia 15 de març a la Nova Jazz Cava. Tanmateix, una altra de les novetats del festival d’enguany és la residència de la saxofonista dels Països Baixos Kika Sprangers, que estrenarà el projecte Alto For Two, coliderat per la també saxo alt Irene Reig.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballard, ha començat la seva intervenció destacant que aquest 39 FJT esdevé de nou "un dels bucs insignes de la promoció cultural de la ciutat al món. Una cultura que

també ens fa lliures i és un dels nostres grans elements de promoció econòmica i de turisme”. També ha destacat que és “un certamen que sempre ha apostat per la qualitat i que combina els primers noms del gènere amb els grups novells i amb el caràcter més popular que permeten aquest contacte amb el ciutadà. Aquest fet popular té el seu moment culminant en el Picnic Jazz”. De la mateixa manera ha volgut fer referència al cartell de la present edició, dissenyat per l’artista terrassenc Conrad Roset. “El cartell és una bellesa i transmet uns valors creatius que hem de saber inculcar arreu”. Ballard ha acabat la seva intervenció reforçant la idea que el “FJT és fruit d’una suma d’esforços” i ha reiterat el recolzament del consistori cap al certamen.

Per la seva banda, Rosa Boladeras, Regidora de Cultura, ha volgut felicitar a totes les entitats implicades “per fer de nou possible una nova edició” i ha destacar el seu valor “transversal” . “El FJT va molt més enllà de l'expressió de la música i la seva programació inclou cinema, gastronomia i oferta pedagògica. A més a més, engloba tota la ciutat i a la comarca”. Boladeras no ha deixat passar l’oportunitat d’avançar un nou acord econòmic entre el consistori i la Generalitat de Catalunya que repercutirà positivament en el pressupost del festival en els propers anys.

Maria Miralda, la presidenta dels Amics de la Arts i JM, ha volgut centrar la seva intervenció en els valors de l’entitat que gestiona el festival. “El certamen té un prestigi internacional que cada any aconsegueix programar també molts músics locals, però tanmateix està gestionat per una entitat local. A banda del personal contractat, voldria destacar les hores de voluntariat dedicades per tirar en davant el certamen. Això son hores de conciliació familiar i creiem que s'han de posar en valor des de les institucions i els mitjans de comunicació”.

En el seu torn de paraula, Susanna Carmona, coordinadora del festival, ha fet un breu repàs a la programació, que ha definit com un “viatge que va des del jazz de New Orleans al World Jazz”. A banda dels caps de cartell, Carmona ha declarat que aquesta edició els emociona especialment. “Aquest 39 FJT va molt més enllà dels cànons del jazz i com sempre hem lluitat per mantenir el nostre propi segell a l’hora de confeccionar la programació. Hem volgut mostrar una escena que és diversa i que mira cap a molts punts de món. Un dels actius del festival és la voluntat de descoberta”.

Completen el programa, una quarantena d’activitats paral·leles sorgides per iniciativa de la pròpia ciutat que faran que durant tot el mes de març Terrassa respiri jazz les vint-i-quatre hores del dia.

Podeu consultar la programació al complet i descarregar-vos el dossier de premsa i material audiovisual (fotos, video promocional, àudios, cartell, etc.. en aquest enllaç)