Apoteòsic final per a un Festival d'alt nivell creatiu

  • El trio de jazz fusió liderat per Dean Brown entusiasma al públic de la Nova Jazz Cava i completa un Festival d'elevada qualitat.
     
  • El Festival tanca una edició dedicada als 60 anys del Club de Jazz Terrassa amb diverses commemoracions i celebrant el 25è aniversari de la Nova Jazz Cava.

El groove i l'experiència del bateria Dennis Chambers, l'habilitat de Hadrien Feraud al baix elèctric i la intensitat i el dinamisme de Dean Brown a la guitarra, culminava diumenge una nova edició del Festival de Jazz Terrassa que, al llarg de 3 setmanes ha revalidat de nou la capitalitat jazzística de la ciutat i a la comarca amb concerts a Matadepera, Vacarisses i Viladecavalls.

En una primera valoració, el Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals destaca la capacitat creativa dels artistes programats, la diversitat estilística dels concerts, l'actualitat de les propostes i el seu alt nivell d'interpretació. La presència de caps de cartell com el trio format per Danilo Pérez, John Patitucci i Terri Lyne Carrington, el sempre sorprenent saxofonista  David Murray, la musicalitat de Kenny Barron Jazzterrasman 2019—, l'inequívoc so d'Ernie Watts o la captivadora versatilitat de Youn Sun Nah, han contribuït a una considerable assistència als concerts nocturns superior als 3.000 espectadors. Una programació que ha posat dempeus al públic assistent en diverses ocasions. Capítol especial mereix la "Nit de Blues" amb el recital de Bernard Allison Group que reunia a molts incondicionals.

Els concerts de músics catalans i de producció pròpia del Festival han generat gran interès per la seva singularitat. “Un viatge pel 60 aniversari” conduït per Valentí Grau, significava la trajectòria de Jazz Terrassa de la mà d’alguns dels seus protagonistes i culminava amb l’actuació musical de pioners i noves generacions del jazz egarenc. Igualment, Santi de la Rubia & Roger Mas van captivar al respectable amb una sòlida i elegant interpretació conjunta, alhora que el projecte Impact "La música de Charles Tolliver" demostrava la talla d'uns musics superlatius per emular el repertori del compositor nord-americà. Tanmateix, la dedicatòria que el Festival ha ofert al desaparegut trompetista Roy Hargrove culminava amb l'emotiu concert d'homenatge "En record a Roy Hargrove". I el JazzJove Non Stop donava veu al futur de l’escena.

La climatologia primaveral ha afavorit una alta participació als concerts més populars celebrats en horari diürn a places i carrers. La Plaça Vella va acollir la càlida veu de Rachel Ratsizafy & Shakin' All i l'atractiva proposta d'ambient groove de les cinc vocalistes i instrumentistes catalanes Wom's Collective. Així mateix, dos dels exponents catalans del blues i el Boogie Woogie amb més notorietat, Big Mama & 30's Band i Lluís Coloma Trio, van fer vibrar la graderia de l'amfiteatre de la Plaça de Catalunya. El Pati Històric del mNACTEC també es va omplir per escoltar Cannonball Crew.

El Festival s'engrandia amb una nova edició del Pícnic Jazz Vallparadís. La gran festa del jazz acollia una assistència estimada de prop de 30.000 persones arribades d’arreu.  El primer directe corresponia a l'orquestra degana del jazz clàssic a Catalunya, La Locomotora Negra, i a continuació el colossal concert en clau hard-bop de Víctor De Diego Quintet feat. Rick Margitza. A partir d'aquí,  es presentaven dos shows estilísticament més propers al rock i al blues. D'una banda, Joan Vinyals Band i d'altra, "Los saxofonistas salvajes" liderats per Dani Nel·lo, culminaven les prop de set hores d'activitat al parc urbà més jazzístic en una nova jornada històrica per la ciutat de Terrassa.

Del 6 al 24 de març s’han celebrat prop de seixanta concerts i activitats paral·leles a múltiples escenaris, engalanats amb la imatge creada especialment per l’artista local Anna Clariana.  El 14è stage de Swing, exposicions, xerrades, cinema, pedagogia, jam sessions, concursos, tallers infantils, rutes gastronòmiques, vermuts musicals..., en són una suculent mostra. Més de 200 artistes ho han fet possible i plegats hem contribuït a mantenir viva l’afició per la música en directe.

El Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals agraeix als més de 40.000 espectadors que hi han participat, —segons les primeres dades recollides—, als músics participants, a les institucions, empreses, col·lectius i professionals, la col·laboració, entusiasme i dedicació per fer del Festival de Jazz Terrassa una cita imperdible. Tanmateix, convida a tothom a participar de la programació regular que se celebra a la Nova Jazz Cava entre els mesos d’octubre a juliol, amb concerts estel·lars com els de Pierre Dorge & New Jungle Orchestra (26.4) i Eli Degibri Quartet (31.5).