Pasar al contenido principal
Bio
Natural de Puerto de Valparaíso a Xile, a la dècada dels 40. Va emigrar a l'Argentina amb la seva família a l’edat del set anys, on s’educa i resideix fins els 40 i se’l coneix amb el sobrenom de ‘El Chileno’. Amb només vuit anys ja era primer clarinet d’una orquestra municipal a Buenos Aires i als 15 ja coneixia perfectament a Johnny Dood, Coleman Hawkins i altres músics dels anys 20 de Nova Orleans.
Amb tan sols 17 anys tocava amb la primera Porteña Jazz Band de Buenos Aires com a primer saxo alt, soprano i clarinet. A finals dels anys 60 es converteix amb el més destacat saxo alt de Jazz Tradicional a l’Argentina.
A principis dels 70 la Porteña viatja a Europa. A París, Espinoza causa una gran sensació i rep una proposta per residir i treballar-hi. Espinoza accepta i residirà a la capital francesa durant cinc anys. Durant aquest període és convidat a tocar a Barcelona on, entre d’altres, toca al costat del trompetista Josep Mª Farràs a la Jazz Cava de Terrassa i contribueix a crear una gran afecció per aquest estil jazzístic. Alguns dels músics amb els que va tocar a Catalunya afirmen: ‘Si ‘El Chileno’ hagués viscut als anys 20 a Nova Orleans, avui en dia l’escoltaríem a tots els discs de l’època’ (Pepe Robles); Marcelo de Castro opina d’ell ‘És un músic que no té comentaris, i com d’altres músics, és molt sincer a l’hora de crear un estil. Quan es toca al seu costat és com si t’enlairessis pels núvols. De ‘Chileno’ només n’hi ha un i el seu nom és Alfredo Espinoza’.
Gràcies al músic italià Duccio Castelli, que l’ha fet venir de Xile a França per rebre un homenatge a París -on tocarà amb una gran orquestra creada especialment per a l’ocasió-, el podrem escoltar a casa nostra abans no retorni al seu país, en un doble concert dedicat al Jazz Clàssic.

FEBRER 2008

Imatges

Últims concerts

Veure'ls tots