Roda de Premsa 40 Festival Jazz TerrassaRafel Casanova Roda de Premsa 40 Festival Jazz Terrassa

El Festival Jazz Terrassa presenta la seva 40a edició

El FJT, que es celebra del 27 de maig al 13 de juny, manté el compromís de tirar endavant una programació de caràcter internacional amb més d’una trentena de propostes

 

El multiinstrumentista Jordi Rossy rebrà finalment el Premi Jazzterrasman 2020 per la seva llarga vinculació amb el Festival i la seva trajectòria

 

El festival recupera molts dels projectes posposats de l’edició anterior, com la primera residència europea amb el projecte Alto For Two en col·laboració amb els Països Baixos

 

Aquest midgia s’ha presentat en roda de premsa el 40è Festival Jazz Terrassa en el marc de la Nova Jazz Cava, un dels espais emblema del certamen. Aquesta nova edició, celebrada excepcionalment del 27 de maig al 13 de juny, suposa la constatació que el certamen vol tirar endavant i afegir un episodi més en la seva llarga trajectòria que el converteix en un dels festivals amb més història del nostre país. També ha estat una oportunitat per posar en valor el camí recorregut en els darrers mesos, especialment complexos per a la cultura degut a les restriccions pandèmiques.

 

És una edició de commemoració en què el Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM, l’entitat organitzadora, ha volgut mantenir la seva essència i apostar per una edició de caràcter internacional. En aquest sentit, el certamen conserva el seu compromís per reprogramar algunes de les actuacions de l’edició passada i apostar amb valentia per un cartell que, com sempre, busca l’excel·lència artística.

 

Tot i estar encara emmarcat dins d’un context de pandèmia, el festival ha conseguir donar forma a una programació amb vint-i-nou concerts al llarg de 18 dies i a través de 14 espais diferents. Es tracta d’una nova aposta per la varietat estilística i per captar el pols a les tendències contemporànies, sense oblidar les presentacions discogràfiques, la presència internacional i el recolzament al jazz de factura catalana. D’aquesta manera, hi haurà 5 presentacions de discs, 21 músics internacionals que debuten en el festival, 3 estrenes de projecte i 3 produccions pròpies.

 

L'acte, en què s'ha desvetllar la programació al complet, ha comptat amb la participació i parlaments de Jordi Ballart, Alcalde de Terrassa, Maria Miralda, Presidenta dels Amics de les Arts i JM, i Susanna Carmona, coordinadora del club egarenc.

 

«Des del 2020, quan vam haver de posposar el festival a l’octubre, hem fet molta feina —ha comentat Maria Miralda en la seva intervenció—. De fet, a la Nova Jazz Cava no hem parat i hem realitzat fins a 160 concerts. Hem tirat endavant i no hem tingut por».

 

La presidenta dels Amics de les Arts i JM, també ha volgut recordar la importància dels agents que donen suport a la música en viu: «tot el que hem fet els darrers mesos no hagués estat possible sense l’ajuda de les instutucions, de les empreses privades i de tota la feina dels volunatris del Club de Jazz. Sense això, no seria possible fer ni el festival ni la temprorada estable. Torno a demanar el suport de tothom i que no defallim. Terrassa és una ciutat molt viva, amb molta cultura i l’hem de conservar».

 

Per la seva banda, el batlle de la ciutat, Jordi Ballard, ha volgut destacar que aquesta edició commemorativa del FJT és «un punt d’inflxió i una demostració, una vegada més, que la cultura ens dona llum. Hem passat un any dificil i, malgrat que es va fer l’edició 39 del festival a la tardor, és molt important remarcar que hem aconseguir estar aquí, avui, celebrant aquestes quatre dècades».

 

Després d’agrair la feina feta al Club de Jazz, Ballart ha volgut recalcar la importància del jazz per la ciutat. «El jazz ho és tot per Terrassa, és el seu buc insigna i hem de seguir-hi apostant. L’Ajuntament ha estat implicat en el festival desde la restauració de la democràcia i hi seguirà implicat, perquè ara, més que mai, hem de recolzar la cultura».

 

L’alcalde també ha descacat la incoporació del Teatre Principal com un dels escenaris que podran acollir un major aforament —fins a 300 localitats a dia d’avui—, així com la possibilitat de realizar un concert a l’aire lliure per a un major nombre d’espectadors cap al final del certamen. «Estem en contacte amb el Procicat per a que es pugui realitzar aquest concert i sigui així un dels concerts referència d’aquesta edició».

 

En el seu torn de paraula, Susanna Carmona, coordinadora del Festival, també s’ha mostrat esperançada per la possibilidad d’augmentar els aforaments en les matinals populars, «i així tornar al jazz als carrers i lluny de l’horari nocturn, que sempre ha estat un dels objectius del festival». Així mateix, Carmona ha fet un breu repàs a la programació, on ha destacat la presència d’artistes internacionals, com la del bateria nordamericà Billy Cobham (12 de juny), un dels tòtems del jazz fusió; del guitarrista Philip Catherine (4 de juny), que participa amb el seu projecte Organ Trio, i del trombonista Gianluca Petrella amb la proposta «Cosmic Renaissance» (el 28 de maig), recolzat per l’Istituto Italiano di Cultura a Barcelona.

 

Tanmateix ha volgut recordar el projecte a xarxes socials «Jazz Up», en el qual han participat fins a 60 músics de l’escena terrassenca, com a primer acte commemoratiu de 40 anys de festival i que porta ja 27.000 visualitzacions a Instagram. Carmona ha mencionat que es recupera la Nit de Blues —amb la cantant de Houton Trudy Lynn—, així com el projecte de residència entre els Països Baixos i Catalunnya, amb el grup Alto For Two, liderat per les saxofonistes Irene Reig i Kika Sprangers.

 

En relació al premi honorífic Jazzterrasman, el festival entregarà finalment el guardó al multiinstrumentista Jordi Rossy, qui no va poder recollir-lo en l’edició 2020.

El Festival mantindrà les mesures sanitàries vigents en tot moment.

Podeu consultar la programació al complet i descarregar-vos el dossier de premsa i material audiovisual (fotos, video promocional, àudios, cartell, etc.) en aquest enllaç.

 

CONTACTE PREMSA I COMUNICACIÓ: 40 Festival Jazz Terrassa 2021

Olga Àbalos: +34 699 432 569 / David Traver: +34 646 841 570

premsa@jazzterrassa.org