Pasar al contenido principal
Body

Entrades Exhaurides!

Entrades a la venda a Entrapolis - Preu únic 30 €

www.lalocomotoranegra.com

 

 

El 31 de gener de 1971 Ricard Gili a la trompeta, Carles Gili a la bateria, Tòfol (Cristòfol Trepat) al piano, Tomàs González al saxo i el terrassenc Miquel Soler al contrabaix, es presentaven per primera vegada en formació de quintet a l'antiga Cova del Drac del carrer de Tuset de Barcelona. Mig segle més tard d'aquell debut, i convertits en una poderosa big band de 17 músics, s'acomiaden dels escenaris amb una sèrie de concerts i un darrer àlbum amb temes inèdits i col•laboracions diverses.

Són pocs els que coneixen l’origen del nom de l'orquestra. Joaquim Gili, pare de l'actual maquinista principal i arquitecte de renom era un gran aficionat al jazz i a partir de 1963 organitzava audicions de discos al seu pis de Barcelona, un diumenge al mes. Les va batejar amb el nom de “audicions de la locomotora negra”, com una manera d’ajuntar les seves dues aficions, els trens i el jazz.

El rastre de la llarga fumera que ha anat deixant La Locomotora Negra en el transcurs dels seus cinquanta anys de vida artística l'ha convertit en la big band degana del jazz clàssic de casa nostra. Prenent com a model les orquestres negres més famoses de l’era del swing, com les de Fletcher Henderson, DukeEllington, Lionel Hampton o CountBasie, el trajecte de la veterana formació sempre s’ha dirigit al jazz negre en les seves vessants més populars.


La trajectòria de La Locomotora Negra està molt lligada amb la ciutat de Terrassa, on precisament hi van fer el seu segon concert, el 6 de març de 1971 als Amics de les Arts i Joventuts Musicals, un mes després de la seva estrena a Barcelona. Des d’aleshores, la veterana formació ha celebrat 81 concerts a Terrassa en 9 escenaris diferents. Com a curiositat, durant els darrers 24 anys han actuat a la ciutat ininterrompudament, ja sigui durant la Temporada Estable a la Nova Jazz Cava com al Festival de Jazz. En memorables i tradicionals s’havien convertit els concerts matinals del Pícnic Jazz on la cèlebre big band va obrir el programa de tots els Pícnic Jazz durant 21 anys consecutius, de 1999 a 2019!


A La Locomotora Negra hi ha trompetistes, trombonistes, saxofonistes, guitarristes i pianistes que són també tècnics logístics, enginyers, arquitectes, dissenyadors gràfics, mestres, biòlegs, publicistes, advocats, informàtics, investigadors i catedràtics de ciències socials. Han fet lluir la seva condició de banda amateur per principis amb l'únic objectiu de tocar, gaudir i divulgar el jazz tal com el van aprendre dels músics negres nord-americans.

Baixen dels vagons amb la satisfacció d’haver sumat milers de passatgers i companys de viatge amb enregistraments discogràfics des de 1982 (amb fites comara Hey, Mr. Landlord (PDI, 1983), gravat l’any 1983 amb el trombonista i cantant d’Alabama Gene Connors), apassionats homenatges a referents com Duke Ellington i Louis Armstrong o projectes tan ambiciosos com la cantata He mirat aquesta terra (Swing 1971, 2009), amb textos de Salvador Espriu i música original de La Locomotora Negra. 

Coincidint amb aquesta última gira, la formació ha publicat un àlbum heterogeni-La Locomotora Negra 50 anys, 1971-2021 (Audiovisuals de Sarrià, 2021)- estructurat a partir de material inèdit que havia quedat a la reserva però amb un alt valor musical, documental i històric que retrata la profunda afició pel jazz.

Tres Premi Jazz Terrasman

No és habitual gaudir de tres Premi Jazzterrasman en un mateix escenari. Josep Mª Farràs (2005), Ricard Gili (2008) i Big Mama (2015) compten amb la distinció que concedeix el Festival en reconeixement a la seva trajectòria musical i la vinculació amb el Club de Jazz egarenc. El genuí trompetista terrassenc i la gran dama del blues català seran els convidats estel·lars d'un concert que es preveu memorable.

De sonoritat potent i agressiva, Josep Mª Farràs posseeix una àmplia versatilitat estilística que li ha permès col·laborar amb formacions de jazz tradicional i en grups més propers al bebop. Sense abandonar mai la condició d'amateur, ha estat un model per a estudiants i professionals de generacions posteriors. Per la seva banda, Big Mama compta amb una trajectòria professional de més de 30 anys. El seu talent i perseverança l'han portat a signar més de 20 títols discogràfics, col·laborar en una llarga llista d'àlbums i tocar en incomptables festivals i sales d'arreu del món. 

 

 


 

 

Imatges
Data
Tipus esdeveniment
Estil
Preu de taquilla
30,00€ (taquilla)
Entrades externes