Manuel Vallribera Mir, pianista, compositor i arquitecte, nascut a Gelida (Penedès).
Estudià a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB de la UPC), i al Conservatori Superior de Música del Liceu.
Com solista de piano (també orgue, teclats, harmònium i altres instruments...) ha intervingut en molts concerts i festivals, encapçalant diferents grups, sobretot en la especialitat de jazz, però també en la música clàssica i en el “pop”, a diversos països.
Com a compositor i en la música coral i polifònica, ha estat premiat en diversos concursos, destacant les obres: “Oh, bon temps de Nadal” (amb lletra pròpia) i la “Cançó dels nous accents” (sobre un poema de Pere Puig i Font).
També ha compost obres de jazz, música popular, rock i vàries cançons (incloent una sèrie de cançons infantils destacant: ”El Camell”).
Ha compost música i ha fet adaptacions pel cinema, teatre, radio, televisió, etc., i també ha fet diversos arranjaments d’altres autors.
Elegit, per unanimitat, fou President del Conservatori Superior de Música de Liceu (1990-2000) gestionant la seva renovació, va incorporar al Conservatori, la reconeguda “Aula de Musica Moderna i Jazz” de Barcelona, Vallribera va promoure la Fundació Conservatori del Liceu, de la que fou President del Patronat, fins l’any 2000.
De 1994 al 2000, formà part de la Junta Directiva del “Consell Català de la Música”.
Com a compositor “clàssic” de cançons es destaca: “L’espígol” (poesia d’Ernest Font), i “Nina” (lletra de Magí Torné), estrenades al Palau de la Musica, durant la presentació del llibre“Pere Vallribera Moliné: una vida per la música” (25-01-13) que Manuel i la seva germana Berta Vallribera Mir, van escriure i editar, a partir de les memòries del seu pare.
Altres obres seves son, per exemple, algunes peces “jazzístiques”: “To Criss” (swing ¾), “Lament” (blues), “Airosa” (bossa nova), “Caminem”, etc.; ja més “clàssiques”: “Com l’aigua”, l’havanera “Nous horitzons”, etc.
Des del 2016 impulsa el seu projecte musical “OPEN JAZZ” (una forma personal d’expressar-se mitjanant el jazz) en el que, a part de interpretar peces habituals, inclou peces d’altres camps, fent versions pròpies i singulars; a “Open Jazz” hi van participant successivament músics i cantants de prestigi: Enric Alegre, Juan Carlos Buchan, Nestor Busquets, Jordi Casanovas, Oriol Cot, Xavi Diaz, Frank Dubé,Gal.la, Ricard Gili, Tomás Gonzalez, Jayme Marques, Montserrat Martí, Stefano Palatchi, Quico Samsó, Sofia Reus Huang,Erwyn Seerutton, Ingrid Vilanova, Larry Walters, etc.; ha col·laborat també amb la Fredi’s Jazz Band, La Locomotora Negra, i altres formacions.
Per encàrrec de la Jazz Cava Altxerri, (Jazz Films Music) dins el marc del Festival de Cinema de Donostia, va iniciar (des del 24-09-21) una sèrie de concerts interpretant al piano peces significatives de determinades pel·lícules; actuacions que tenen continuïtat, amb el títol: “Un piano de cine”; amb programes diferents, depenent del lloc, la data, adaptats sempre com més be hi encaixi.
Cal destacar les participacions, en els Actes de Fins de Curs, de l’Escola de Dansa, el “Studio Isadora” al Palau de la Música, amb musics i cantants molt reconeguts.
Barcelona, octubre de 2023.