Solapas principales

Joan Sanmartí

Nascut el 1959, Joan Sanmartí ha cursat estudis de grau mig i superior a Zeleste, a l'Aula de Música Moderna i al Taller de Músics de Barcelona. Ha participat en nombrosos seminaris internacionals amb Steve Brown, Joe Pass, Gary Burton, Dave Liebman, Richie Beirach, Marc Johnson i John Abercrombie entre altres. Compta també amb un Màster de Creació Musical i Tecnologia del So per l'Institut de l'Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra.
Sanmartí comença la seva carrera al món de la música l'any 1981 amb l'enregistrament de 'Seis por seis' amb cinc guitarristes d'arreu de l'estat espanyol, entre els que destaca Max Sunyer. Al mateix temps col.labora amb discos de La Coral Còsmica, Tango, Barcelona Boulevard, Sisa, Maria del Mar Bonet i David Lyme entre altres artistes.
El 1985 participa al Festival Internacional de Jazz de Barcelona amb Quinta Avenida i amb el grup Beboporum al Festival de Jazz de San Sebastián i a la I Mostra de Jazz Nacional, on obtingueren el Premi de la Crítica. L'any 1987 presenta el seu nou grup com a líder, 'Concept', produeix el primer LP i participa al Festival de Getxo. Un any després produeix l'enregistrament del CD de la Big Band del Taller de Músics amb Tete Montoliu i surt al mercat el segon LP com a líder, titulat 'Inmersion' i considerat 'Millor Disc Català de l'any' a l'apartat de Jazz. Durant 1990, Sanmartí participa amb aquest projecte a la IV Mostra de Jazz Nacional a Eivissa i esdevé director musical i guitarrista del musical 'Estant Tocant La Nostra Cançó', al teatre Goya de Barcelona.
Els anys següents desenvolupa diverses feines com a músic i productor d'artistes com Sean Leavitt, Tete Montoliu i Mayte Martin, Hot-Seven amb Carme Cuesta o Laurent Philippe, a més de participar com a músic i productor a l'espectacle i als enregistraments dels projectes de 'Koniek plus Big Ensemble del Taller de Músics' i 'Aura', d'Agustí Fernández. El 1992 forma part del grup musical al programa de TV3 'Persones Humanes' i amb el bateria i percussionista Lluís Ribalta engega un projecte artístic de recerca sonora que queda plasmat en un enregistrament titulat Sanmartí & Ribalta 'Me Lo Dijo Perez...' Sanmartí va ser, a més, soci fundador de l'associació 'Orquestra del Caos' i ha participat en el projecte de la BETM anomenat 'Els Quatre Camins', estrenat al Festival de Jazz de Barcelona i del qual se'n va enregistrar un CD.
El 1996 estrena les obres '1ªExposició', 'Xtrapolución#3' i 'I See Caos', Premi Puig-Torret a la millor producció presentada al Mercat de Música Viva de Vic. El mateix any, Sanmartí rep el Premi de l'Associació de Músics de Jazz de Catalunya com a Compositor de l'Any. Posteriorment estrena obres com 'Rellotges Efímers', 'Xtrapolución#3' o 'Dels Desequilibris', entre altres. El 1999 estrena el quartet 'Entre les Cordes' al cicle de música de la sala Beckett i el 2001 realitza improvisacions amb 'La Historia d'un Soldat' d'Igor Stavinsky, seleccionada com a producció especial per l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya i editat sota el segell de Satchmo Records.
Actualment es troba centrat en el projecte 'Otras Canciones', amb Carles Benavent i David Xirgu, entre altres col.laboracions. El 2003 s'edita el CD amb el segell Satchmo Records.

Octubre 2003