Solapas principales

Xavi Hinojosa

Xavi Hinojosa López (Terrassa, 1981)

Estudis

Als tres anys li regalen una bateria de joguina. El seu pare va ser baterista durant els seus anys de joventut. Aquests fets influeixen en l'elecció de l'instrument. Amb nou anys comença a estudiar piano i solfeig a l'escola de música del seu barri i un any més tard el seu pare li dóna les primeres nocions de bateria. Tres anys més tard comença a prendre classes de la mà del mestre Aldo Caviglia. Amb ell descobreix el jazz i creix llavors la seva passió per l'instrument. Posteriorment estudia bateria amb Javier Crespo i Jo Krause.

Als 16 anys ingressa a la Big Band del Conservatori Municipal de Terrassa i estudia també percussió clàssica. Posteriorment assisteix a les classes de conjunt instrumental que imparteix Eladio Reinón a l'Escola de Música de Bellaterra, actual Conservatori.

Al 2005 becat per la Generalitat de Catalunya es trasllada a New York on estudia amb Joe Farnsworth.

Jazzman freelance molt sol·licitat col·labora i enregistra amb una extensa llista de músics i grups de forma regular, entre els que podem destacar:  Afinke, Dave Mitchell, Fredrik Carlquist, Jordi Berni, Toni Solà, Ernesto Aurignac,Grant Stewart, Josep Mª Farras, Freddie Bryant, Mario Rossy, Susana Sheiman, Arturo Serra, Victor Correa, Juan Galiardo, Gustav Lundgren, Santi de la Rubia, Eladio Reinón, Andrea Motis & Joan Chamorro grup, Donald Byrd/Pepper Adams homage, Gemma Plans project,Ronald Baker, Benny Sharonni, Bobby Rodríguez, Yves Brouqui, Alain Guiu...

Premis

Premi al millor grup "I Concurs de Jazz de Barcelona" 2005 amb el grupo "Afinke"

Premi al millor grup jove al  "VI Concurso Internacional de Intérpretes de Jazz de Granada" 2006 amb el grup "Afinke"

Docència i experiència professional

Ha estat professor de diferent centres i escoles de música entre els que podem destacar el Centre d'estudis musicals Alicia (Terrassa), Taller de músics (Barcelona) i a l' Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya) com a professor acompanyant. També ha realitzat classes magistrals a diferents escoles i a conservatoris de música (Conservatorio de música de Segovia 2012).

Ha tocat amb multitud de festivals nacionals i internacionals de jazz i a la majoria de sales i clubs dedicats al jazz del pais. Ha realitzat gires per Europa i Amèrica com Eurojazz Festival de México 2010, Festival Internacional de Jazz de Nicaragua 2010, Festival de Jazz de Guatemala 2010, Jazzplaza Internacional Jazz Festival de La Habana 2004, Darmstad Jazz Institute (Alemania, 2008), Sunset/sunside Jazz club (Paris ), Pizza Express jazz club (London), Festival de Jazz de Perigueux (Francia), Brecon Jazz Festival, per citar alguns.

També ha treballat per a TV3 com a músic de directe (Hora Q 2009).

Conegut també pel bon ambient i la musicalitat sempre present, segueix essent un dels bateristes més actius de la seva àrea.​€・

Discografia

Ha enregistrat multitud de discos entre els que podem destacar els següents:

"Afinke" Jordi Berni trio & Santi de la Rubia. Fresh Sound records 2005

"Lindeza" Arturo Serra. New Steps records 2006

"Holding Hands" Arturo Serra & Miquel Casany. New Steps records 2007

"En la cuerda floja" Afinke R3 records 2008

"Coltrane" Victor Correa septet. R3 records 2008

"Geometries variables" Renaissance jazz quintet. Quadrant records 2008

"Moltes gràcies" Quim Vila. Salseta records 2009

"Blues del anochecer" Ernesto Hernández cuarteto.  +ná records 2010

"Barcelona - Estocolmo" Gustavo Lundgren& Fredrik Carlquist. fc jazz records 2011

"Bobby" Arturo Serra. New Steps records 2011

"Nebulosa"Arturo Serra. New Steps records 2011 

"Live in my Land" Albert Marquès trio & Jordi Bonell. Quadrant records 2012

Febrer 2016