Solapas principales

Miquel Carol

Últims concerts

Al Foster

Nascut a Aloysius i crescut a Nova York, aquest meravellós intèrpret sobrepassa, no tan sols les grans composicions per a percussionistes, sinó que també ho pot aconseguir amb composicions de Música Moderna i Jazz de qualsevol època.
Ha après i ha estat envoltat de grans percussionistes i innovadors de la bateria com Baby Dodds, Cozy Cole, Chick Webb o Papa Jo Jones, així com dels innovadors d’última generació com Roy Haynes, Art Blakey o Elvin Jones. Al Foster és l’enllaç més important entre dos gegants de la música moderna: l'ultra polirítmic i conceptual intèrpret Tony Williams, jove que agafa el relleu del gran mestre Jack DeJohnette.

És important constatar que A.T. Max i Philly Joe són les seves influències més significatives, fet que es pot comprovar escoltant els seus ritmes i 'loops'. Aquests poden incloure des dels ritmes americans de 6/8 o 12/8, així com el swinging i diversos mètodes de percussió moderna. La seva connexió entre els més tradicionals ritmes del post-bop als moderns polirítmes, així com la bellesa de la seva percussió inimitable, el col·loquen en el llistat dels grans intèrprets. Músic identificable ràpidament tant en directe com en enregistraments, la seva vàlua es pot apreciar perfectament en la seva primera grabació per Blue Note 'The Thing to Do' (1961), que inclou a un jove Chick Corea al piano.
La seva línia interpretativa es consolida tocant amb Miles Davis. D’alguna manera Al Foster és el seu bateria més estable i l’acompanya fins al final de la seva carrera. Considerat pel mateix Davis a la seva autobiografia com 'un dels millors swings que mai ha tingut al seu costat. '(...), per tot el que jo vull d’un bateria, Al Foster ho té tot. La seva manera de tocar s’assembla molt a la de Buddy Miles, ja que pot passar d’un acompanyament de swing i trencar-ho amb un groove infinit.'

Des del 1986 fins al 1993, Herbie Hancock forma un dels millors Trios de la historia amb Al Foster i Ron Carter al baix, substituït posteriorment per Dave Holland i Buster Williams. De fet durant molts anys, Foster ha girat extensament amb Herbie Hancock, Sonny Rollins i Joe Henderson, convertint-se en una de les més grans atraccions dels seus grups.

Al Foster és un gran creient en la puresa musical, però és sens dubte un d’aquells intèrprets que no deixa mai d’investigar ritmes i el seu instrument.
Actualment continua enregistrant i actuant per tot el món. Sona millor que mai, interpretant un nou grapat d’idees, tècniques i conceptes. Desperta sorpreses i inspira a alts graus d’inesgotable música.

Febrer 2001