Solapas principales

© Miquel Carol

Tom Principato

Tom Principato és un guitarrista amb un sò personal basat en les arrels del blues i del blues rock. Combina els sons tradicionals amb un equip modern i aconsegueix agafar el seu propi espai en el panorama musical actual. Els seus enregistraments i concerts resulten expressius i carregats d'una gran emoció. Tom és un guitarrista de "blues rock" elèctric especial i que mai agafa posicions extremes.

Aquest guitarrista de la Costa Est de Virginia, viu a les afores de Washington D.C., a Fulls Church, Virginia. A l'actualitat fa gires a l'est, mig Oest i Sud dels Estats Units (la seva primera gira, a l'estiu de 1993, va ser per la costa Oest). Apareix regularment per Canadá i ha fet gires per Europa en 12 ocasions, tocant per públics entusiastes a Bèlgica, Holanda, Finlàndia, Suècia, Noruega i Turquia.

Quan Tom Principato va assistir a la seva primera audició i algú li donà un aplec de discos de "Muddy Waters", "Howlin' Wolf" i "Little Walter Horton" per aprendre, es va enganxar al blues. Aquest aprenentatge va començar de veritat quan Tom, amb 15 anys quan encara anava a l'institut, es passava tot el temps aferrat a la seva guitarra. Aquests inicis el portàren a desenvolupar una carrera de més de 20 anys d'experiència en bandes, des de Boston fins a Washington D.C., la major part d'aquest temps com a membre d'un grup especialment promocionat, "Powerhouse", amb qui va enregistrar dos LP als anys 70, i com a líder de la seva propia banda d'ençà el 1984. Durant aquest temps, Tom ha acompanyat a incondicionals del blues i del R&B, tals com John Lee Hooker, Big Mama Thornton, Sunnyland Slim i Delbert McClinton; va fer una gira amb Geoff Muldaur i va aconseguir tenir una banda, tot i que no va durar gaire, amb el guitarrista gurú Danny Gatton.

Durant tot aquest temps, Tom continua perfeccionant la seva destresa com a guitarrista i cantant, treballant un estil i un sò que, al mateix temps, obedient a la tradició de diferents influències com B.B. King, Charlie Christian i Lee Paul, són, sense dubte, els seus mateixos. Desprès d'apareixer els seus dos primers álbums, "Smoking" al 1986 i "I Know What You're Thinking" al 1988, comença a ser aclamat internacionalment. Guitar World el califica com "un gran heroi de la guitarra del blues", i People el descriu com " un exel.lent mesclador de notes i un enèrgic i concís intèrpret, amb un sentit experimentat per crear múltiples climax en els seus solos". Els fans i la crítica han reconegut per igual a Tom i la seva banda amb nou premis Washington Area Music Awards (WAMMIES).

Ara amb la entrega de "In Orbit", el seu últim disc amb els "Powerhouse", Tom Principato es disposa a agafar el seu "big time". Aquest trio forma una de les bandes més fluides, dinàmiques i receptives que es poden trobar, i afegeix una nova dimensió del só i la presentació general del grup.