Pasar al contenido principal
Data de publicació
Cuerpo

Del 15 de març al 2 d’abril arriba la 36a edició del Festival de Jazz Terrassa

El col·lectiu Jazz Terrassa – Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals ha iniciat el compte enrere de la propera edició del Festival de Jazz Terrassa, la trenta-sisena, que se celebrarà entre el 15 de març i el 2 d’abril de 2017 a diferents espais de la ciutat.  El certamen mantindrà la Nova Jazz Cava com a centre neuràlgic amb concerts de club. Tanmateix el Centre Cultural Terrassa acollirà un dels concerts estel·lars de l’edició 2017 i el jazz tornarà a emplenar les places Vella i Catalunya amb matinals de cap de setmana. L’oferta popular tindrà el seu punt àlgid amb la celebració del Pícnic Jazz, el 26 de març al Parc de Vallparadís.

Fidel al seu model habitual, es podran escoltar en directe figures del jazz nacional i internacions, molts dels quals donaran a conèixer a Terrassa les seves propostes més recents, alhora que es mantindran trobades emblema del certamen com la “Nit de Blues”, el JazzJove Non Stop, les Jam Sessions o el lliurament del 15è Premi Jazzterrasman.

Primers projectes confirmats 

A hores d’ara l’organització ultima la programació del certamen, d’empremta eclèctica i adscripció jazzística, que se celebrarà a múltiples escenaris i diversos emplaçaments que, any rere any, fan créixer en magnitud i participació un festival senyer a Catalunya.

Es confirmen algunes cites del programa artístic amb noms il·lustres com Joe Lovano o Michel Portal de l’òrbita jazzística nord-americana i europea.  El mestre indiscutible del saxo tenor Joe Lovano és història viva del jazz contemporani, considerat un dels saxofonistes actuals més innovadors, dinàmics i versàtils. Ha aconseguit eixamplar les normes tradicionals del jazz per incorporar-hi nous camins experimentals i explorar diferents interpretacions de llegendes del gènere. A Terrassa, el saxofonista de Chleveland s’ha presentat amb el trio d’Henri Texier (1989) i com a líder amb el Trio Fascination (2004). En la seva tercera visita al festival egarenc, el 17 de març a la Nova Jazz Cava, presenta el seu projecte Joe Lovano Classic Quartet acompanyat per Lawrence Fields (pn), Peter Slavov (cbx) i Otis Brown (bt).

De l’escena europea destaca la participació del músic francès Michel Portal qui també visita per tercera ocasió Terrassa on debutava el 1989 amb Egberto Gismonti, Charlie Haden i Nene, i s’estrenava a la Nova Jazz Cava a duo amb Richard Galliano el 2004. Portal ocupa dins el jazz europeu un lloc inquietant empès a trencar fórmules i clixés a l’hora de fer música. Singular, inclassificable, músic que abans de res escapa de tot intent de classificació, Portal té una extraordinària personalitat, remarcable tant en el repertori clàssic com en la creació contemporània, en un context on és un acompanyant privilegiat. El jazz no és un estil més per a Portal: és un pertorbadora forma de viure la música, de considerar les seves altres experiències musicals, forçar-les, i possiblement, de reinventar-les. El seu retorn a la sala terrassenca serà el 30 de març. Michel Portal Trio: Michel Portal, clarinets, saxos, bandoneó; Bruno Chevillon (cbx); Daniel Humair (bt). Es tracta del trio clàssic amb tota una llegenda viva de la bateria, -Chet Baker, Kenny Dorham, Phil Woods o Bud Powell, així com amb nombrosos músics francesos, entre ells, Jean-Luc Ponty o Martial Solal-. Les extremadament desenvolupades capacitats tècniques y creatives del músic de Ginebra el converteixen en un atent “sideman” molt sol·licitat en l’àmbit internacional i líder solvent. Tanca el cercle un dels millors contrabaixistes actuals, puntal rítmic d’un trio que serveix sempre converses musicals creatives, d’una profunda riquesa i un manifest plaer en la interpretació d’un jazz que mescla virtuosisme, elegància i humor suggerent.

“Soirée Gitane” al Centre Cultural Terrassa

L’escena francesa manté protagonisme al festival egarenc amb el concert “All Stars” adscrit al jazz gitane programat al Centre Cultural Terrassa el 23 de març. Una reunió de sis grans solistes del Jazz Manouche contemporani ­­-també conegut com Gypsy Swing-, en la tradició creada per Django Reinhardt i Stéphane Grappelli.

Amb el nom de Gypsy Swing Summit hi trobem a Ludovic Beier, acordió; Costel Nitescu, violí; Sébastien Giniaux, guitarra solista; Philippe “Doudou” Cuillerier, guitarra rítmica; Antonio Licusati, contrabaix; i Biel Ballester, guitarra solista, com a representant de la nostra escena i convidat especial.  Ludovic Beier està dotat d’una tècnica excepcional, ha portat l’acordió per nous camins, a més de treballar junt els més grans noms de l’escola Gypsy Manouche com Angelo Debarre, Dorado Schmitt, Costel Nitescu o Florin Niculescu. Ha efectuat gires pels Estats Units on ha tingut l’ocasió de tocar amb músics com Paquito d'Rivera, Joe Lovano i James Carter, o de presentar-se al Carnegie Hall amb Toots Thielemans. El violinista Costel Nitescu, d’origen romanès, és un virtuós de formació clàssica i està considerat un dels millors violinistes de jazz en actiu. Deixeble declarat del llegendari Stéphane Grappelli, de qui ha heretat el sentit del swing i la capacitat de improvisació, ha actuat junt a Tchavolo Schmitt, Mandino Reinhardt, Didier Lockwood, Marcel Loeffler, Biel Ballester i Stochelo Rosenberg. Nascut el 1981, el guitarrista francès Sebastién Giniaux s’ha consolidat amb gran projecció internacional com un dels especialistes del instrument i millors intèrprets de Manouche, que sorprèn per una depuradíssima tècnica i gran inventiva i lirisme. Ha participat en alguns dels festivals de jazz més importants i ha col·laborat -en estudi i en directe- amb noms de primaríssim nivell en l’àmbit del Gypsy Jazz: Stochelo Rosenberg, Birélli Lagrène, Adrien Moignard, Didier Lockwood, etc.

El mallorquí Biel Ballester, nascut el 1974, és el representant més prestigiós d’aquest estil al nostre país. Ha aconseguit una reputació a nivell internacional gràcies a la seva  musicalitat, una depurada tècnica, la bellesa de les seves composicions i, molt especialment, un discurs molt original que beu de la tradició de Django Reinhardt tot i que modernitza aquest concepte amb l’adició d’un perfum propi netament mediterrani. La seva passió pel Gypsy Jazz l’ha portat a realitzar nombrosos concerts per Europa i els Estats Units, i a ser convidat a tocar junt a alguns dels solistes més prestigiats. Completen la formació Philippe "Doudou" Cuillerier,  el guitarrista rítmic més reputat de França, -que ha treballat amb Romane, Tchavolo Schmitt, Biréli Lagrène, Florin Niculescu, Babik Reinhardt, Stochelo Rosenberg, Costel Nitescu, Christophe Lartilleux i Patrick Saussois- i el contrabaixista italià Antonio Licusati, qui ha acompanyat a Biréli Lagrène, Angelo Debarre, Rodolphe Raffalli, Latcho Drom, Dorado Schmitt o Costel Nitescu, entre d'altres.

Nit de record a Toots Thilemans, Charlie Parker i Cannonball Adderly

La vetllada del 31 de març a la Nova Jazz Cava presenta doble concert: una producció exclusiva de Jazz Terrassa amb el tribut que l’harmonicista Antonio Serrano oferirà amb Albert Sanz (pn), Dj Foster (cbx) i Esteve Pi (bt) al seu ídol, el recentment desaparegut mestre Toots Thielemans amb qui compartia escenari a la 27a edició del festival vallesà; i el record a dos mestres de l’estil bebop que lliuraran Luigi Grasso & Ignasi Terraza Trio. “Als 60 anys de la mort de Parker i 40 de la de Cannonball, volem retre’ls el nostre homenatge, amb Luigi Grasso, amb qui compartim la devoció per la música d’aquest mestres del bebop, per reviure alguns dels temes amb d’altres de la nostra pròpia creació”. Ignasi Terraza

Des de Itàlia debuta al Festival Luigi Grasso, un excel·lent saxofonista que als seus 30 anys té per davant un llarg recorregut. Amb reconegut talent, el seu so és àgil, incisiu i conté gran força rítmica que encaixa perfectament amb el trio del pianista barceloní Ignasi Terraza. Completen la formació, Horacio Fumero (cbx) i Esteve Pi (bt). Una alineació preparada per oferir presentació discogràfica!

Ignasi Terraza és un gran del piano. Fresc i profund en el sentiment, a l’escenari exhibeix una molt estimulant complicitat. Sap jugar i es permet trapelleries sense perdre els papers, amb emoció i personalitat. Té estil i swing, força i lirisme. Terraza va guanyar el The Great American Jazz Piano Competition 2009, un dels premis de major prestigi del seu gènere, convertint-se en el segon europeu que ho aconsegueix . El seu coneixement de la història del jazz li confereix gran flexibilitat estilística “... jazz amb majúscules inscrit en la tradició dels grans trios" (El País).

Popa Chubby centra la ja clàssica “Nit de Blues” del Festival

Enguany Popa Chubby (Ted Horowitz) culmina vint-i-cinc anys de “rocking the blues” amb una empremta molt personal i rècords de vendes del seu nou àlbum “Big, Bad and Beautiful Popa Chubby Live”. Arriba per primera vegada a Terrassa com un artista consolidat a la veu i la guitarra, i ben recolzat per Conrad St. Clair (bx) i Richard Monica (bt). Un power trio d’alta volada i un blues elaborat amb agilitat, versatilitat i autèntica mestria.

Al llarg d’una trajectòria que es remunta a 1994, Popa Chubby ha estat reconegut per la seva gran força a la guitarra i un impetuós so ple de “soul”. Una figura imponent de cap afaitat, braços tatuats i un directe que ell mateix descriu com “una fusió dels Stooges amb Buddy Guy, de Motörhead amb Muddy Waters i de Jimi Hendrix amb Robert Johnson". Popa Chubby és una de las figures més populars del gènere, de gran creativitat, ha aconseguit reunir una base de fans arreu del món i incorporar la ciutat de Nova York a la restringida cartografia nord-americana del blues. L’arc expressiu d’aquest nadiu del Bronx permet que en la seva música convisquin vestigis de hardcore, funk i hip-hop, ingredients rockeros i una elevada porció de blues que subministra cos a la feliç idea de traçar un discurs al voltant de la música negra. Devot admirador de Willie Dixon i Jimi Hendrix, Popa va començar acompanyant al cantant Pierce Turner, ha enregistrat més de dues dotzenes de discos, és productor d’èxit i la seva inspiració musical està lluny dels estereotips en els darrers títols publicats. En ells segueix mostrant la mateixa veu felina dels seus orígens, però encara millor que el seu crit tribal, són els dits de la seva mà esquerra recorrent a velocitat impossible els trasts de la guitarra.

I pel que fa a l’oferta popular del certamen, la seva primera cita serà el dissabte 18 a la Plaça Vella amb jazz orquestrat de la mà de la Barcelona Jazz Orquestra. La matinal comptarà amb la cantant madrilenya Susana Sheiman de convidada que es posa de nou a les ordres de la batuta del músic terrassenc Dani Alonso.

Fins aquí les primeres noves del 36 Festival de Jazz Terrassa 2017. Ben aviat en sabrem més!

 

 

Imatges