Actualitat: Febrero 2019

La ruta MenJazz 2019 presenta su oferta gastronómica

27 Febrero

• La Nova Jazz Cava ha acogido la presentación de la 6ª edición del Menjazz con las propuestas de 45 establecimientos.  

• Representantes del sector de la hostelería han desgranado las actividades, propuestas y novedades de la ruta gastronómica.

• El MenJazz es una iniciativa que consiste poner en alza valores de la ciudad de Terrassa como el jazz, la gastronomía y el vino, durante los días del Festival.

En un tono distendido y festivo, la Nova Jazz Cava ha acogido la presentación de una nueva edición del Menjazz, la sexta, con propuestas gastronómicas que van de menús completos a tapas creativas, todas ellas con productos de proximidad y marinadas con sugerentes vinos y cavas.

El concierto de la cantante y pianista Montse Streit ha dado la bienvenida a representantes de la hostelería terrassense y comarca, a varios músicos y personas vinculadas a la cultura y el Jazz de la ciudad.

El popular meteorólogo Francesc Mauri, el chef Marc Ribas y el músico residente en Terrassa Uri Bonet, miembro de Love of Lesbian, han apadrinado de forma simpática las jornadas de esta edición y han celebrado que la gastronomía tenga esta implicación directa con la música.

En el acto, conducido por el conocido presentador Oriol Carreras, han intervenido Francisco Castellet, representante del Gremi de Hostaleria de Terrassa y Comarca, Xavi Casanovas, presidente de la Unió de Xarcuters i Cansaladers, Ricard López, representante de Euro Nova, Adrián Sánchez, concejal de Ciudadanía de Terrassa y Susanna Carmona, coordinadora del Festival de Jazz Terrassa.

Las jornadas están coorganizadas por el Gremi d'Hostaleria de Terrassa i Comarca y la empresa distribuidora de vinos Euro Nova y cuentan con la colaboración del Gremi de Xarcuters i Cansaladers de Terrassa y Comarca, así como varias bodegas de calidad.

El Menjazz 2019 agrupa 45 establecimientos —incluyendo los de Viladecavalls, Matadepera y Vacarisses— y sus productos se ofrecerán durante la celebración del 38 Festival de Jazz Terrassa, del 6 al 24 de marzo.

El acto se ha cerrado con una variada degustación a cargo de los restaurantes Sa Illa, La Bodegueta del Pagés, Llum i Taller, Fora de Carta, Zurito, La Torreta, Pastisseria  Yummy y la Nova Jazz Cava.

Un concierto y dos documentales para conmemorar los 60 años del Club de Jazz Terrassa

26 Febrero
  • El Festival de Jazz Terrassa programa dos actividades para recordar el nacimiento del colectivo con algunos de sus testigos.

El próximo jueves 7 de marzo la Nova Jazz Cava tendrá el privilegio de rememorar buena parte de la trayectoria a lo largo de los 60 años de historia del Club de Jazz Terrassa -sección de la entidad Amics de les Arts i Joventuts Musicals- con algunos de los sus protagonistas y testigos en primera persona.

Presentado por el entrañable Valentí Grau, "Un viatge pel 60 aniversari" recorrerá a través de las imágenes algunos de los momentos más significativos desde su constitución en 1959. El acto, que también incluirá un pequeño coloquio, repasará la historia jazzística local desde sus antecedentes hasta el momento actual.

La celebración culminará con un concierto intergeneracional que reunirá hasta diez de los máximos representantes del jazz cocinado en la ciudad, desde los pioneros que iniciaron su actividad musical coincidiendo y colaborando con el nacimiento del Club, hasta la nueva hornada de músicos que han disfrutado del legado histórico de este género en Terrassa y que contribuyen a su relanzamiento.

Por otra parte, el miércoles 13 de marzo está prevista una doble sesión de cine-forum en la Nova Jazz Cava con la proyección de dos documentales: "JazzVacc" (2012) de Jordi Vacca y "Naixement de la Cava" (1971) de Adrià Font. El acto, que contará con la presencia de sus dos directores, estará presentado por el periodista musical Karles Torra.

Jueves 7 / 22 h / Nova Jazz Cava / 3€ - Socios gratuito

“Un viatge pel 60 aniversari”

Imágenes y coloquio | Presentdo por VALENTÍ GRAU

 

+ TERRASSA JAZZ ENSEMBLE

Josep M. Farràs, trompeta

Joan Albert, saxo alto

Pere Ferré, piano

Xavi Ortiz, contrabajo

Adrià Font, bateria

 

Guim Garcia Balasch, saxo alto

Jofre Alemany, saxo tenor

Oriol López-Calle, piano

Xavi Castillo, contrabajo

Sergi Torrejón, bateria

 

Miercoles 13 / 20 h / Nova Jazz Cava / Gratuito

Cine Fòrum

 “JAZZVACC”

Dirección: Jordi Vacca (2012). 47 min.

“NAIXAMENT DE LA CAVA”

Dirección Adrià Font (1971).  23 min.

Presentación a cargo de Karles Torra, periodista musical.

 

Presentació del 38 Festival de Jazz Terrassa

15 Febrero

Kenny Barron, David Murray, Youn Sun Nah i Ernie Watts, grans caps de cartell del 38 Festival de Jazz Terrassa

Del 6 al 24 de març, primeres espases del jazz internacional i el millor jazz forjat a Catalunya es concentren en tres setmanes de Festival.

Es consolida l'aposta pel jazz contemporani amb una programació de fins a 60 concerts i activitats paral·leles

El pianista Kenny Barron rebrà el Premi Jazzterrasman 2019 per la seva llarga vinculació amb el Festival i la seva trajectòria

L'edició de 2019 del certamen coincideix amb el 60è aniversari del Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals i els 25 anys del naixement de la Nova Jazz Cava

Aquest matí s'ha presentat en roda de premsa el 38 Festival de Jazz Terrassa en el marc de la Nova Jazz Cava, un dels espais emblema del certamen. Aquesta nova edició comptarà amb una programació de fins a vint-i tres concerts repartits en dinou dies de Festival en els quals de nou es fa una aposta per la varietat estilística i captar el pols a les tendències contemporanies, sense oblidar la seva vocació pedagògica i el recolzament al jazz de factura catalana. El certamen, que coincideix amb el 60è aniversari del Club de Jazz dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals —l'entitat organitzadora— i el 25è aniversari de la Nova Jazz Cava, ha volgut dedicar l'edició d'enguany al trompetista Roy Hargrove, traspassat el passat 2 de novembre de 2018.

L'acte, en què s'ha presentat la programació al complet, ha comptat amb la participació i parlaments d'Alfredo Vega, alcade de Terrassa, Maria Miralda, la nova presidenta dels Amics de la Arts i JM, i Susanna Carmona, la coordinadora del Festival. El director artístic del certamen, Valentí Grau, i el membre de la junta del Club de Jazz, Adrià Font, també han complementat els parlaments amb detalls històrics de l'entitat.

Enguany, s'acullen varies presentacions discogràfiques i estrenes de projectes inèdits que reflecteixen les tendències del jazz contemporani d'arreu del món però amb especial atenció al llegat del jazz nord-americà modern. Un dels seus representants és el pianista Kenny Barron, que enguany rep el Premi Jazzterrasman 2019 en un concert a quintet i presentant nou àlbum. També cal  destacar la visita d'un jazzman primigeni a l’avantguarda com David Murray i un tòtem del saxo com Ernie Watts. La baterista i compositora Terri Lyne Carrington coliderarà a tres bandes The Children of the Light amb Danilo Pérez i John Patitucci, sota l’estela de Wayne Shorter. Igualment, la cantant sud-coreana Youn Sun Nah trenca esquemes amb una personalitat desbordant i oberta a múltiples tendències. Una interessant multiculturalitat musical que ens descobrirà en el seu debut a Catalunya al Centre Cultural Terrassa on presenta nova banda i disc. Tampoc faltarà a la cita la ja tradicional Nit de Blues, enguany protagonitzada per Bernard Allison Group

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha començat la seva presentació destacant que aquest 38 FJT representa de nou "una convocatòria obligatòria i és un moment de referencia per la nostra ciutat" i ha resaltat "la projecció exterior, de promoció economica i d'inversio de futur per a la ciutat". Vega també ha comentat que "el Festival és molt més que un certamen de música i això és així gràcies a la implicació de la societat terrassenca i el seu teixit associatiu" i ha agraït a tots els que el fan possible i el converteixen en "un Festival que posa Terrassa en el mapa cultural del país".

Per la seva banda, Maria Miralda, la presidenta dels Amics de la Arts i JM, ha volgut centrar la seva intervenció en els aniversaris de l'entitat i la Nova Jazz Cava i ha qualificat la programació com a "molt diversa", destacant així el to transversal del Festival. També ha felicitat la renovació de l'acord de cessió de l'espai emblemàtic del Passatge Tete Montoliu per part de l'Ajuntament.

En el seu torn de paraula, Susanna Carmona, coordinadora del festival, ha fet un breu repàs a la programació. N'ha destacat que ha estat fruit "de molt treball per aconseguir un programa que respongui a les espectatives, amb una progamació diversa i oberta al jazz de totes les tendències". Tanmateix ha comentat que la d'enguany és una edició "reflex de la nostra pròpia història i un  intent de representar l'evolució del jazz amb la presència de nous classics moderns". Carmona ha posat sobre la taula algunes dades: per l'història del Club de Jazz Terrassa, han passat 6.000 músics, i s'hi han celebrat fins a 6.500 concerts, 4.213 dels quals amb la Nova Jazz Cava com a escenari.

El director artístic del 38 FJT, Valentí Grau, ha desvetllat els detalls de l'acte “Un viatge pel 60 aniversari: imatges i col·loqui”, del proper7 de març. "Serà un reconeixent a totes les persones que han fet possible que avui estem aquí", ha comentat. L'acte comptarà amb una proposta mixta amb passi de material audiovisial i un doble concert amb músics de diferents generacions que han estat vinculades al Club de Jazz. Igualment, alguns dels músics participants en l'edició 2019, han explicat les propostes que presenten a Terrassa i comarca.

Completen el programa, una quarantena activitats paral·leles sorgides per iniciativa de la pròpia ciutat que faran que durant tot el mes de març Terrassa respiri jazz les vint-i-quatre hores del dia.

Podeu consultar la programació al complet i desarregar-vos el dossier de premsa i material audiovisual (fotos, video promocional, àudios, cartell, etc.. en aquest enllaç.

 

 

 

Bernard Allison protagonista de "La Nit de Blues" del 38 Festival de Jazz Terrassa

05 Febrero

• El músico presentará con su banda americana el nuevo disco publicado.

• La "Nit de Swing" convertirá la Nova Jazz Cava en una platea de baile de lindy hop.

 

La tradicional "Nit de Blues" tiene este año un enérgico protagonista: el músico estadounidense Bernard Allison, hijo del legendario bluesman Luther Allison (1939-1997) que ya actuó en el festival egarense 30 años atrás. Muy influenciado por la música de su progenitor, de él hereda su devoción espiritual y una libertad musical que ha plasmado a lo largo de su carrera artística.

Allison debuta en el Festival con una banda de lujo y nuevo trabajo bajo el brazo, Let it Go! (Ruf Records, 2018) grabado en la cuna del blues, en Tennessee. El álbum representa la madurez y un nuevo punto de inflexión, después de veinticinco entregas discográficas confirmándolo como uno de los representantes del blues contemporáneo.

Estimulado por músicos como Koko Tylor, de quién fue el guitarrista principal, Johnny Winter o Stevie Ray Vaughan, dispone de un estilo personal que refleja una mezcla única de influencias tradicionales y modernas, con interpretaciones que viajan del funk al rock.

Su concierto en Terrassa el día 22 de marzo forma parte de una extensa gira europea con prácticamente una docena de conciertos consecutivos.

 

Noche de Swing bailable

Una vez más la Nova Jazz Cava se traslada a los años 20 y 30, el momento de máximo esplendor del swing. Y lo hará recreando el ambiente de las míticas salas de baile como el Savoy o el Cotton Club de Nueva York donde se bailaba el lindy hop, el charleston o el balboa.

Con un repertorio de swing y jazz tradicional bailable la formación Swing Paradis nos ofrece la música de figuras como Fats Waller, Nina Simone, Etta James, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Luis Prima, Louis Armstrong o Duke Ellington.

El concierto se enmarca en el 13º Jazz Terrassa Swing Stage (JTSS) que discurre por varios escenarios de la ciudad con una oferta variada de conciertos, sesiones pedagógicas, baile social y charlas.

El 38 Festival de Jazz Terrassa tendrá lugar entre el 6 y el 24 de marzo en diferentes espacios de Terrassa y Comarca. La edición 2019 se enmarca en la celebración del 60 aniversario del Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals y está dedicada al recientemente fallecido trompetista Roy Hargrove (1969-2.018) -galardonado en 2010 con el Premio Jazzterrasman- . El galardón del certamen recae este año en el pianista norteamericano Kenny Barron.

A mediados de mes se hará público el cartel completo que acogerá más de 60 actividades y conciertos.

 

Más información: www.jazzterrassa.org

Descargar el cartel oficial del 38 Festival de Jazz Terrassa