Primary tabs

Últims concerts

  • Litus 17 Dec 2022 - 22:00
  • Litus 20 Feb 2021 - 20:00
  • Litus 2 Jun 2017 - 22:30
  • Litus 28 Nov 2015 - 22:30
  • Litus 15 Feb 2014 - 22:30

Litus

LITUSbio

Litus és un boig de la música. Ho va ser de ben petit, gràcies sobretot als seus pares. Ara ja es pot dir d'ell que és compositor, cantant, guitarrista, pianista i actor! Els bars van ser la seva escola des de jove.

La seva música sempre ha estat una cruïlla de diversos estils. No hi ha massa fronteres per a ell. El soul i el pop poden conviure pacíficament amb el funk, el folk o el rock. Les seves cançons són elegants i molt riques en instrumentació. Capaç d'aconseguir tornades vigorosos i enèrgiques que arriben a ser entranyables. L'experiència obtinguda durant aquests anys li ha donat l'oportunitat de ser molt versàtil a l'escenari. Té molt clar que els seus concerts han de ser un veritable show musical. En Litus és impetuós, escènic i comunicatiu.

Va començar amb això de la música fa més de vint anys. Va ser entre amics i l'aventura portava per nom, Mutis. Tot just va durar uns 6 anys però va ser temps suficient per editar Un lapsus (PD Records, 1999) i De cara a la paret (DiscMedi, 2002), a més de rebre importants reconeixements a Catalunya.

El seu primer disc en solitari va ser Al Sur del Cielo (New Mood Jazz, 2006) i la cançó que li va donar títol va comptar amb 2 candidatures als Premis Goya per Millor cançó i Millor música original en la pel·lícula Carlitos y el campo de los sueños (Globomedia, 2008). El 2009, i gairebé de manera simultània, llença Si tiene que llover que nieve (Temps Record, 2009) i Maleta de pedres (Laura R. Perkins, 2010). Aquest mateix any comença a formar part de la banda de Paul Carrack com a guitarrista i corista en les seves gires espanyoles, una de les experiències més increïbles de la seva vida, segons confessa.

El 2011, Litus es trasllada a Madrid i entra en contacte amb els vents de la banda No Reply per crear una potent formació que es va anar afermant en el circuit de sales madrileny. Amb ells, va gravar el seu quart disc: AutoReverse (La Produktiva, 2012) arribant a oferir més de 70 concerts per Espanya i obrir plaça a Veneçuela. L'evolució natural de moment el va portar a editar Miércoles 14 (autoeditat, 2015). Per si fós poc, en aquest mateix moment va irrompre en el món de teatre musical. Primer amb La cena de los malditos i després Delizia, uns espectacles de cabaret i de circ creat al Teatre Bodevil de Madrid.

Van ser uns anys molt frenètics. El 2016 va debutar amb la banda del programa "Late Motiv", el xou nocturn d'Andreu Buenafuente emès al Canal 0 # de Movistar Plus al llarg de 7 anys i que el durà a una certa popularitat. Paral·lelament, li proposen la creació musical i un paper en l'obra de teatre La puerta de al lado, dirigida per Sergio Peris-Mencheta i protagonitzada per Pablo Chiapella i Sílvia Marsó. La seva experiència amb el teatre musical culmina el 2018 amb la direcció musical i la interpretació de més de vint personatges en l'obra Lehman Trilogy de Sergio Peris-Mencheta. Tracta de la història de les tres generacions de la família judeo-alemanya que van arribar als Estats Units a finals del segle XIX per obrir una petita botiga de teles fins a arribar a convertir-se en la més potent de les companyies financeres del món.

El 2019 es planta amb el disc Hablo tu idioma pero no lo entiendo (U98 Music, 2019). El nou treball comptava amb la presència d’uns vells amics amb qui habitualment col·labora: els Brossa Quartet de Corda, un quartet de cordes que també l'acompanyaran en en els seus directes.

Les cançons de Hablo tu idioma parteixen d'un llenguatge i un imaginari que Litus ha anat creant al llarg de la seva carrera però aconsegueixen un resultat novedós. El disc no pretén trencar amb res sinó ampliar la paleta de colors sense renunciar a allò que forma part de la seva forma de comunicar-se. Les cançons han crescut al matix temps de com s'anaven imaginant que sonarien al disc. Litus ha produït el nou treball al costat de Sasha Alexander i Pablo Novoa.

En el terreny cinematogràfic, hi ha pendents les estrenes de “En otro lugar”, una comèdia de Jesús del Cerro, protagonitzada per Miguel Ángel Muñoz i Pablo Pujol en la que Litus forma part del repartiment i “Una noche con Adela” en què interpreta a un yonki i també n’ha aportat música pròpia.

Nou disc, març de 2022

L’exòtic “Chadanaca” és un terme bengalí que convida a gaudir del moment sabent que un mal pas ho pot engegar tot a rodar. Atrapat per aquesta metàfora encunyada per l’escriptor Juan Gómez Jurado, un Litus en estat de gràcia publica el disc més lluminós, directe i estimulant del seu catàleg.

Musicalment, a Chadanaca o el gozo aterrador de bailar al borde del tejado (U98 Music, 2022) l’instint pop està molt present: “El pop sempre ha format part del meu llenguatge. Els Beatles sempre han estat molt presents però fins i tot en la cançó més alegre dels Beatles notes que a fora, està plovent. És la típica pluja anglesa. Però també hi ha els Eagles, els Beach Boys, Billy Joel o Carole King... A fora ens espera un dia assolellat. Un dia fantàstic per ballar, encara que sigui a la vora del buit". Moltes de les cançons prenen exemple del disc Woodface (Capitol Records, 1991) dels Crowded House, amb melodies a dues veus admirades pel propi Litus.

Coincidint amb la sortida del disc, la plataforma Filmin ha estrenat un documental dedicat a la figura del cantant Litus, “La historia de un cantante de pub”. El curtmetratge està dirigit pel jove director Óscar Vilanova i se centra en els darrers anys de trajectòria artística. Paral·lelament, s’estrena la pel·lícula de Jesús del Cerro “En otro lugar”, una comèdia romàntica protagonitzada per Miguel Ángel Muñoz i Pablo Puyol on Litus fa el paper d’un arquitecte que troba l’amor de forma

inesperada.

El mes de juliol de 2022 Litus estrena ¡Chakapum!, un musical dedicat a la rumba catalana amb producció d’El Terrat i sota la direcció de Xènia Reguant. El musical narra el viatge històric de la rumba catalana en paral·lel a la pròpia història artística de Litus. Les estrenes de Barcelona al juliol i Madrid, a l’agost, han rebut una multitudinària acollida.

Actualment, l’artista dirigeix la secció “El Repertori” del magazín matinal “Aquí Catalunya” de la Cadena Ser Catalunya, així com “El síndrome del impostor”, un espai a RNE.

Discografia:

Chadanaca (U98 Music, 2022)
Hablo tu idioma pero no lo entiendo (U98 Music, 2019)
Miércoles 14 (autoeditat, 2015)
Autoreverse (La Produktiva, 2012)
Maleta de Pedres (Laura R. Perkins, 2010)
Si tiene que llover que nieve (Temps Record, 2009)
Al sur del cielo (New Mood Jazz, 2006)

David Traver, dinamitzador cultural i amic.