Primary tabs

Últims concerts

Billy Cobham

Poques vegades a la historia un músic ha estat considerat com a mestre absolut del seu instrument. El llegendari Billy Cobham és però un d’ells. Durant més de trenta anys ha imprès el mateix fervor a la seva percussió, pel que ha estat premiat i aclamat com a 'percussionista total'. Ambidextre, és capaç d'imprimir el ritme als temes de la monumental llista de músics amb qui ha tocat, considerant que és un líder nat que acostuma a estar al davant de les formacions amb les que participa. Alhora és també molt considerat pel seu treball com a compositor i com a productor discogràfic.

No és massa coneguda però la seva faceta en relació a la música electrònica i la seva evolució a través del Jazz, però realment va ser un dels primers, junt amb Max Roach o Tony Williams, en utilitzar el controlador electrònic –construït al 1968 per Meazzi Drum Company de Milà- per a bateries. El va estrenar durant una gira per Itàlia amb Horace Silver.

Ha tocat per a centenars d'enregistraments, tant amb els seus grups com amb altres líders, i la seva marca percutiva, forta, expansiva i explosiva, està present a molts escenaris de musica de tot el món. Orquestres simfòniques, big bands, teatre de Broadway, festivals, televisió o vídeo. Ha exercit molt com a mestre, en diversos workshops i master-class, sempre intentant ensenyar a través de la seva visió de la bateria.
És evidentment part de la historia de la música moderna. Des de 1980, Billy Cobham divideix el seu temps entre Zurich i els Estats Units, on viu a cavall entre Nova York i Carolina del Nord.
Nascut el 16 de maig de 1944 a Panamà, en una família de talentosos pares i germans. El seu germà Wayne (productor, instrumentista de vent, especialista en sistemes midi i compositor) va exercir forta influencia sobre el seu germà, que es va decantar ràpidament cap als sons de la bateria, que tocava junt amb els seus cosins que tenien un joc de percussions panamenyes. Les seves memòries més antigues, són d’ell mateix tocant les timbales.
Els Cobham es van traslladar a Nova York al 1947, quan Billy tenia tres anys. Va debutar damunt d’un escenari als vuit anys, amb el seu pare. Cobham va desenvolupar a partir d’aquell moment el seu gust per la bateria i va ingressar a l'escola High School of Music and Arts, desprès de participar en un concurs Drum and Bugle Corps. A l'escola va estudiar a diversos seminaris amb gent com Thelonious Monk i Stan Getz. Cobham recorda sovint aquesta etapa de la seva vida: 'en aquests dies, el Jazz va ser una música que estava fora de les fronteres del que era políticament correcte, ja que la majoria de nens estudiaven musica clàssica. Així que evidentment tots els que ens dedicàvem a estudiar Jazz estàvem amb ganes eternes de trobar-nos amb estrelles del Jazz'.
El músic que més va influenciar a Cobham i que més va analitzar per la seva trajectòria personal va ser Miles Davis. Cobham considera que va ser el músic capaç de posar tots els components junts, per tal de crear un missatge real a la gent a través del Jazz.

Febrer 2002