Primary tabs

Últims concerts

Tom Harrell

Tom Harrell és un dels grans mestres en actiu del Jazz actual.
Compositor, arranjador i trompetista, Harrell ha aconseguit els primers llocs al llarg de les dues darreres dècades, en les votacions dels crítics de les revistes especialitzades 'Down Beat' i 'JazzTimes'. Un dels seus últims discs en big band, 'Time’s Mirror', aconseguia una nominació als Premis Grammy l’any 2000. La seva incursió llatina el 1998, 'The Art of Rhythm' fou escollida com a 'Millor disc de Jazz de l’any' per la revista 'Entertainment Weekly'. Tom Harrell ha arribat a convertir-se, segons declaracions del crític Richard Cook, en 'un dels millors improvisadors harmònics del Jazz actual, un músic poseïdor d'un to intens i ferotge que és capaç al mateix temps de investir la més delicada de les balades amb una emoció casi insoportable' (The Penguin Guide to Jazz on CD, cinquena edició 2001).
De la regió de la bahía de San Francisco, Harrell va tocar la trompeta per primera vegada als vuit anys i començà la seva trajectòria professional als tretze. De gran versatilitat com a trompetista i compositor, potser pugui explicar-se la seva vàlua mencionant alguns dels hites de la seva extensa carrera: la seva odisea musical el portà a col.laborar amb les bandes de fusió latin-rock 'Azteca' i 'Malo'; fundà el grup 'Cold Blood'; Santana va enregistrar uns arranjaments de Harrell en el seu treball 'Caravanserai'; ha tocat amb gegants clàssics com Horace Silver i Bill Evans; ha format part durant anys del quintet de Phil Woods, un dels grans grups del Jazz dels anys vuitanta; i també ha actuat al costat d'importants figures del Jazz modern com Charlie Haden, John Scofield, Dánilo Pérez i Joe Lovano.
Des de 1989 Tom Harrel ha liderat els seus propis projectes, editant sense atorador des d'aleshores una llarga sèrie de discs de gran repercussió crítica. Ha actuat en els principals festivals de Jazz de tot el món. A l'any 2000 presentava la seva pròpia Big Band al Festival de Jazz de Monterrey, el seu octet va recorre Europa a l’any següent... El novembre de 2001, durant una semana de concerts amb el seu nou quintet al Village Vanguard de Nova York, enregistrava el seu primer disc en directe com a líder: 'Live at the Village Vanguard'(RCA/Bluebird, 2002), treball que suposa un retorn a la petita formació de músics després de diversos anys d'intensa dedicació a la composició i arranjament per a big band. Aquest treball es presenta en gira europea la tardor de 2002, gira que el porta a la Nova Jazz Cava en l’únic concert que oferirà en terres catalanes.

Novembre de 2002