Primary tabs

Últims concerts

Enrico Rava

Enrico Rava, nascut a la 'ciutat internacional' de Trieste el 1939, és indubtablement el músic italià més conegut en els cercles jazzístics. Durant els seus trenta anys de carrera, el trompetista, fliscornista i compositor ha participat en més de setanta gravacions, de les que setze estan al seu nom.
Un concert de Miles Davis el 1957 va ser decisiu per a la carrera d'Enrico Rava, que va començar a tocar de molt jove als clubs de Turí. Més tard, Chet Baker serà la seva altra gran influència en aquells primers anys. L’any 1963 coneix a Gato Barbieri, i el mateix any coincideix amb Don Cherry (junts van enregistrar 'Complete Communion', recentment reeditat per Blue Note), Mal Waldron i Steve Lacy, amb el que enregistra l’àlbum 'The Forest and the Zoo'. El 1967 viatja a Nova York i pren contacte amb l’avantguarda 'free', especialment a través de Roswell Rudd, Marion Brown, Rashid Ali, Cecil Taylor i Carla Bley. A partir de 1972, any en que es publica el primer disc com a líder, 'Il giro del giorno in 80 Mondi' (títol amb el que fa homenatge al seu admirat Julio Cortázar), Rava dirigeix quartets quasi sempre sense piano.
Les col.laboracions i enregistraments s’anaren succeint al costat de prestigiosos músics europeus i nord-americans, com John Abercrombie, Joe Henderson, Roswell Rudd, Cecil Taylor, Ray Anderson, Dollar Brand, Franco D´Andrea, Massimo Urbani, Miroslav Vitous, Daniel Humair, Paul Motian, John Taylor, Archie Sheep, Misha Mengelberg, Richard Galliano, Lee Konitz, etc.

Músic rigorós i instrumentista refinat, aquest poeta de la trompeta és, a més, un compositor sensible i extraordinàriament melòdic, adscrit a l’estètica del Jazz però a la vegada capaç de tocar en els més diversos contextos i de fer entroncar amb el seu personal estil les influències musicals més diverses, des de la tradició 'belcantista' italiana, al tango argentí, el Rock o el Funk.

La majoria dels seus discs han estat editats per ECM (entre ells: 'The Pilgrim and the Stars', 'The Plot', 'Enrico Rava Quartet' i 'Volver') i pel segell Soul Note ('Rava String Band' i 'Secrets').
Recentment ha estat premiat, com a reconeixement a tota la seva carrera artística amb el premi més important de Jazz d’Europa, el 'JazzPar Prize' pel 2002, atorgat per un jurat internacional d’especialistes.

Octubre 2001