Primary tabs

Últims concerts

Paul Bley

Des del seu debut en els 50 amb Mingus i Blakey, Paul Bley –nascut a Montreal i resident durant molt temps als EE.UU.-, ha treballat al costat de un gran nombre de músics de primera fila.
Amb 5 anys, Bley feia els seus primers recitals de violí. Amb 7 anys comença a estudiar piano, estudiant al costat de molts professors de música clàssica. Quan té 11 anys es gradua en el McGill Conservatory. Bley, conegut amb el sobrenom de 'Buzzy' d’adolescent, forma la seva primera banda als 13 anys, actuant en clubs i hotels d’estiu en la Lauriants Mountains. Quatre anys més tard substitueix a Oscar Peterson en el Alberta Lounge. Funda el Montreal Jazz Workshop i treballa amb Charlie Parker, Sonny Rolins, Brew Moore i Alan Eager.
En 1950 Bley es trasllada a N.Y. on estudiarà a la Julliard School of Music en el període 1950-54, i tocarà amb la seva pròpia banda formada per Jackie McLean, Donald Bird, Arthur Taylor i Doug Watkins. També, durant aquest període comparteix gires amb Lester Young, Ben Webster, Roy Eldridge i Bill Harris. Durant l’any 52 va ser president de la Associated Jazz Societies de N.Y. la qual cosa li va proporcionar la seva contractació per dirigir el grup de Charles Mingus. A la vegada Mingus va grabar al seu costat pel seu propi segell discogràfic.
En 1957, Bley es trasllada a Califòrnia amb una banda formada per Ornette Coleman, Don Cherry, Charlie Haden, Billy Higgens, Bobby Hutchinson, Scotty Lafaro, Lawrence Marable i Dave Pike. En 1959, torna a N.Y. i toca amb Jimmy Giuffre en el Five Spot Café. Amb aquest mateix grup i juntament amb Steve Swalow, vindran a Europa en el 61, i realitzaran enregistraments per Verve i CBS.
En 1963, Bley i Herbie Hanckock, van ser convidats a tocar en el Birdland els vespres dels dilluns amb les bandes de Miles Davis i Sonny Rollins. Bley Entrarà a formar part de la banda de Rollins i farà una gira per Japó. Per altre part el trio que formen Paul Bley, Gary Peacock i Paul Motian es convertirà en un dels grups “model” amb el que es mirallarant tots els demés.
A l’any 1964 Bill Dixon convida a Bley perquè formi part del grup Jazz Composer’s Guild, del qual hi formen part: Archie Sheep, Sonny Rollins, John Tchaicai, Roswell Rudd, Carla Bley, Mike Mantle i Burton Greane. En l’any 1968 investiga en noves línies musicals i fa el seu primer i únic concert amb sintetitzadors en el Phillarmonic Hall de N.Y..
Durant l’any 1972 fa el seu primer enregistrament per a piano sol per a l’ECM Records. Un any més tard coneix a la vídeo artista Carol Goss, i juntament amb ella creen Improvising Artists. L’any 68 la portada de la revista Billboard Music els reconeix com a creadors del primer 'vídeo music' com a resultat del enregistrament d’actuacions entre músics de jazz i vídeo artistes.
Bley continua el seu treball amb quartets elèctrics, treballant per a Jaco Pastorius en el seu primer enregistrament i també per a Pat Metheny, on diuen les males llengües que s’hi va convidar ell mateix.
Fins aquest moment Bley porta enregistrat 100 Cd’s, que inclouen una llarga llista de col·laboradors, dels quals podem destacar Bill Frisell, Chet Baker, Red Mitchell, Niels Henning, Evan Parker, Bill Evans...
Paul Bley va rebre en 1994 5 estrelles de Downbeat per un àlbum realitzat només amb sintetitzadors enregistrat per a Postcards Records.

Febrer’99