Actualitat: July 2023

Represa de la Temporada Estable de la Nova Jazz Cava, a l’octubre

31 July

El proper divendres 6 d’octubre s’inaugurarà la Temporada Estable 23-24 amb el concert de la formació Smack Dab, una proposta energètica que combina qualsevol gènere que tingui el groove com a element d'unió. Sota el suggerent nom de “Supertralla”, Oriol Vallès (trompeta), Joan Casares (bateria), Lluc Casares (saxo tenor), Joao Pedro Coelho (piano) i Pau Sala (contrabaix) asseguren una arrencada d’alt nivell creatiu.

El primer trimestre de la nova programació inclou músics de diverses procedències amb motivacions estil·lístiques variades. El viatge entre Europa i Àfrica que proposa el talentós saxofonista Gaël Harellou forma part de l’última aventura sonora del compositor francès amb els ritmes Maloya de les Illes Reunion. El so del baix elèctric de Matías Mínguez quedava plasmat a “Buzz”, el treball més recent del músic argentí establert a Barcelona. Acompanyat de músics amb contrastada experiència desgranaran els potents ritmes de les noves composicions de Mínguez on la fusió de ritmes n’és el principal motor.

 

Debuts internacionals a Terrassa

El doble debut a Terrassa del trompetista suec Anders Bergcrantz i del contrabaixista irlandès Dave Redmon aporta motius per descobrir l’art del trio europeu amb la rítmica de l’experimentat bateria Gonzalo del Val. Figura destacada de les sonoritats Jazz&Brasil, el premiat bateria Edu Ribeiro fa parada a Terrassa per primera vegada acompanyat del seu trio brasiler: Vinicius Gomes (guitarra) i Samuel Passos (contrabaix).

Nascuda a Indianapolis (EUA) i resident a París, la vocalista i compositora Sylvia Howard ha actuat arreu del món al llarg de les tres darreres dècades. Recolzada en aquesta ocasió pel quartet del saxofonista Toni Solà farà el seu debut a Terrassa.

La combinació de noms com Abe Rabade (piano), Pablo M. Caminero (contrabaix) i Gonzalo Del Val (bateria) és garantia de qualitat i tècnica instrumental. Sigui en projectes com a líders o com a sidemans, els tres músics ibèrics ofereixen un concert extraordinari.

 

Aniversaris assenyalats

Els aniversaris i les dates assenyalades marquen els primers mesos de la temporada regular del Club de Jazz Terrassa.

L’entitat Terrassahoppers, vinculada a les temàtiques de ball de lindy-hop que se celebren a la Nova Jazz Cava, compleix 20 anys i ho festeja amb un concert dels Swingin’ Onions que convertirà la Nova Jazz Cava en el Savoy català de l’època.

El pianista i compositor novaiorquès Emo Sylvester Hope hagués complert el passat mes de juny, 100 anys. Per commemorar-ne el centenari, el quintet format per Benet Palet (trompeta), Fredik Carlquist (saxo tenor), Luismi Segurado (piano), Curro Gálvez (contrabaix) i Enrique Heredia (bateria) li retran un tribut ben merescut.

L’any 2023 es commemora el 50 aniversari de l’obertura de la sala Zeleste de Barcelona, el punt de partida d’una nova generació de músics que marcarien la pauta del que es va anomenar la Música Laietana. Coincidint amb la desaparició del seu artífex, Víctor Jou i del músic de jazz-rock Emili Baleriola, ha sorgit una iniciativa basada en la música d’aquesta època amb convidats que la van viure en primera persona: Nucli Trio amb convidats, interpreta la Música Laietana.

Ja és tradició que, periòdicament, el projecte Els Tres Tenors passi per la Nova Jazz Cava el mes de desembre. El sextet, capitanejat per tres saxos tenors de llarg recorregut -Lluc Casares, Gianni Gagliardi Cèsar Joaniquet-, compleix 1 dècada d’existència.

Per la seva banda, Afro Blue assoleix els 25 anys de trajectòria i, coincidint amb aquest aniversari, han decidit acomiadar-se dels escenaris. Després de 6 enregistraments en rigorós directe ho celebren a la Nova Jazz Cava amb un concert de comiat amb la millor CODA!


30 anys de La Nova Jazz Cava

La nova Temporada Estable coincideix amb la celebració del 30è aniversari de la Nova Jazz Cava, inaugurada el 24 de febrer de 1994. La sala, situada al Ptge. Tete Montoliu de Terrassa, és de titularitat municipal i la gestió és a càrrec del Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM.

El “Jazz a la Fresca” clou la temporada a la Nova Jazz Cava

26 July

 

  • Susana Sheiman posa el punt i final a la Temporada Estable amb un concert al Pati Exterior de la Nova Jazz Cava.
  • Des de l’octubre passat, el Club de Jazz Terrassa ha organitzat i col.laborat en 176 activitats amb una participació superior les 13.000 persones.

El tribut que Susana Sheiman retrà a dues de les figures consagrades del jazz vocal del segle XX -Ella Fitzgerald i Sarah Vaughan-, posarà el punt a final a la 24a. edició del “Jazz a la Fresca”, el cicle d’estiu al Pati exterior de la Nova Jazz Cava, que ha mostrat la riquesa i la diversitat del Jazz de casa nostra i de les propostes internacionals que s’hi han presentat.

La programació d’estiu arrencava el passat 7 de juliol amb la celebrada presència de La Vella Dixieland acompanyada pel trompetista egarenc Josep Maria Farràs. Els ritmes de Nova Orleans donaven pas al debut a Terrassa de l’harmonista nord-americà William Galison molt ben acompanyat per la formació de la vocalista Marian Barahona. La banda sabadellenca New Old School lluïa amb la proposta de blues rock del cicle, mentre que Michele Hendricks & Ronald Baker Project posaven el llistó ben alt amb un elegant repertori d’estàndards. Passat l’equador del cicle la pianística delicada i singular d’Eri Yamamoto descobria una de les sorpreses de la nit amb la col.laboració inesperada del també pianista Bruce Barth. Una vetllada especial que precedia els ritmes llatinoamericans del grup S.A.P. i els seu “Jazz in Samba” dedicat el músic brasiler Claudio Roditi. Propostes estilísticament contrastades que han comptat amb l’assistència de 581 espectadors.

 

Una temporada intensa i consolidada que recupera espectadors

La Temporada Estable de música en viu i actes paral.lels que s’iniciava el mes de setembre ha mostrat la seva millor cara amb el retorn del gruix de les activitats habituals de la Nova Jazz Cava i amb un augment sostenible d’espectadors respecte l’anterior curs. Un element clau que posa en valor la qualitat i diversitat de les propostes presentades, projectes d’àmbit local, nacional i internacional adreçats a un públic heterogeni.

El gruix de l’activitat és la Temporada Estable organitzada pel Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM., el cicle aplega 4 propostes setmanals de dimecres a dissabte al llarg de 10 mesos d’octubre a juliol. El recompte és de 147 esdeveniments entre sessions de swing ballable –dimecres-, Jam Sessions –dijous- i concerts el cap de setmana. Accions culturals que han reunit al voltant de 9.000 espectadors.

El swing ballable ha acollit 39 sessions amb 1.598 participants; les Jam Sessions han registrat al voltant dels 2.500 seguidors en les 34 sessions programades; mentre que les 74 actuacions organitzades els divendres i dissabtes han tingut un seguiment de 5.154 espectadors. Unes xifres que marquen una tendència positiva envers la música de jazz en directe.

Tot i això, els organitzadors segueixen treballant per augmentar el nombre d’aficionats amb accions de captació de nous públics pel jazz que descobreixin la sala terrassenca i la popularització de l’accés a les actuacions a la NJC. Accions d’entrada reduïda pels joves, entrada lliure a músics i associats a les Jam Session o la campanya de gratuïtat l’any de celebració dels 18 anys, en són una mostra per afavorir l’increment de participació de públic jove, en definitiva el públic del futur. 

 

Qualitat, diversitat, actualitat i talent jove premises de la temporada

Objectius d’un programa considerat referent artístic i social en l’àmbit jazzístic a Catalunya, alhora que contribueix a la promoció de la cultura des de l’associacionisme. El centenar de concerts programats mostra la realitat de l’escena local, catalana i algunes propostes internacionals amb la presentació de fins a una dotzena de noves referències discogràfiques. Projectes amb estrena a la NJC com Héctor Floria & Irene Reig Quartet, Helena Camps Sings Anita O’Day, Roser Montforte Trio “Landscape Songs”, JF Trio “Dotze”, Oceano, Chick Corea Tribute Trio i “Jazz Clar: Jazz en la nostra llengua”; cicles especials com el “Jazz a la Fresca” al juliol i el cicle nadalenc, propostes exclusives i consolidades com les 19 edicions celebrades de la trobada “Blues & Boogie Reunion” o produccions especials entre artistes de casa i estrangers com Alba Pujals & Sara Gooch Group, Rehakov/Knight Group, William Galison meets Marian Barahona i Kika Sprangers Group feat. Irene Reig, exemplifiquen l’atractiu artístic de la programació. Un cartell amb valors emergents d’àmbit local i català protagonitza bona part de la programació amb Gerard Pola, Pau Gurpegui, Oriol Ventura, Uxue, Lola Peñaranda, Martí Costalago, Haizea Martiartu, Marina Garrido, Alba Ruíz & Arnau Grabalosa, Doe, Quim Anglada, Chimbet, Juizzy Quartet, Abril Sauri, Anestesia Band...

Destaca la participació internacional amb figures com els nord-americans Steve Turre, Benny Sharoni, William Galison, Ronald Baker i Michele Hendricks; els francesos Gaëll Horellou Organ Trio i Noé Codjia & Neil Saidi 5tet. Representants dels Paisos Baixos com Lynn Cassiers, Anke Angel, Kika Sprangers i Sofian Dhondt, el colombià Jesús Molina, la japonesa Eri Yamamoto o els anglosaxons Rehakova / Night Group.

Fidel reflex de la realitat cultural, cal significar el increment de la presència d’artistes femenines a la programació amb protagonisme com a solistes, líders de banda i compositores. Malgrat no podem encara parlar d’un nombre majoritari de dones, si cal ressaltar-ne la presència i la vàlua de joves promeses i músiques consolidades com Irene Reig, Mireia Vidal, Laura Simó, Elisabet Raspall, Aurora Coca, Big Mama Montse, Alba Pujals, Sara Gooch, Uxue Souto, Viktorija Pilatovic, Marina Garrido, Maria Rehakova, Helena Camps, Abril Sauri, Olvido Lanza, Carla González, Sara Gooch, Kika Sprangers, Marta Sierra, Maria Betriu, Susana Sheiman, Roser Monforte, Adela Vilà i el debut a Terrassa de la gallega María Toro, la basca Itziar Yagüe, la belga Lynn Cassiers, la nord-americana Michele Hendricks o la japonesa Eri Yamamoto, totes elles liderant projecte.

 

Pedagogia, solidaritat i usos complementaris

La Nova Jazz Cava és també escenari d’activitats paral.leles que complementen els concerts celebrats en el marc de la Temporada Estable organitzada per Jazz Terrassa. En total ha acollit 29 actes complementaris amb una assistència aproximada de 4.202 persones. Destaca la programació de la temporada TMM, l’oferta musical de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, el Festival Talent del Taller de Músics – ESEM, les sessions de Poesia & Música de la Secció de Literatura dels Amics de les Arts i JM o els tallers, assaigs i enregistraments realitzats.

L’agermanament entre música i solidaritat, cristal.litza en concerts a benefici de l’Associació EDFON pel seu treball social i pedagògic al Nepal, de la campanya “Microcrèdits Solidaris per l’Àfrica” al Sam Sam, de l’Àrea Adaptada i la Marató de TV3. També destaquen accions pedagògiques amb l’Escola El Cim i TripleStep, el concert homenatge a Josep Ma. Francino, el Desconcert d’ICAT o la presentació del documental dels Minyons de Terrassa, “Teorema del Mico”.

 

Represa de la Temporada Estable a l’octubre vinent

El 6 d’octubre arrencarà la Temporada Estable 23-24 amb el nou projecte de la banda Smack Dab coliderada per Oriol Vallès i Joan Casares, i una nova programació de música en viu coincidint amb la celebració del 30è aniversari de la Nova Jazz Cava inaugurada el 24 de febrer de 1994.

Jazz Terrassa – Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM agraeix la col·laboració de tots els que feu possible l’activitat celebrada i us desitja molt bon estiu!

FOTOS CONCERTS EN DIRECTE JAZZ A LA FRESCA

Darrera Jam Session de la temporada a la Nova Jazz Cava

24 July
  • Les Jam Sessions es reprendran el 12 d’octubre dins la nova Temporada Estable 2023-2024.

La jove promesa Lola Peñaranda posa dijous el punt i final a les Jam Sessions a la Nova Jazz Cava. La proposta de Peñaranda acompanyada d’un quartet de joves talents remata una temporada que ha aplegat, des del passat mes d’octubre, un total de 34 Jam Sessions amb més d’un centenar de músics, capdavanters de grups amb els que han obert la primera part del concert. Hi ha hagut un clar protagonisme de l’escena local amb 20 propostes amb lideratge de músics egarencs.

L’afluència de públic –prop de 2.500 assistents- i la participació de les noves generacions han convertit la Nova Jazz Cava en un punt de reunió musical entre els joves talents. La creativitat i la improvisació s’han fet evidents cada dijous a l’escenari del Club. Sovint, les promocions de músics de vint anys s’han vist recolzades pels pioners del Jazz de casa nostra i també per músics consolidats de l’escena local i nacional.

La col·laboració i el vincle amb l’Escola Superior d’Estudis Musicals ESEM del Taller de Músics de Barcelona, s’ha consolidat una edició més amb la participació mensual dels estudiants del grau superior del centre. Jazz Terrassa i el Taller de Músics es mostren convençuts de la importància de mantenir el pols del nivell acadèmic en el marc d’un cicle professional a la Nova Jazz Cava.

A partir del 12 d’octubre es reprendran les Jam Sessions, tots els dijous a les nou del vespre a l’escenari del Club del Pte. Tete Montoliu.

Participació internacional al “Jazz a la Fresca”

11 July
  • Debut a Terrassa de la vocalista nord-americana Michele Hendricks al costat del trompetista de Baltimore, Ronald Baker.
     
  • 15 anys després de la seva primera i única visita a Terrassa, la pianista Eri Yamamoto presenta nou temari al Pati de la Nova Jazz Cava.

Terrassa, 11 de juliol

Després de la Jam Session d’ Haizea Martiartu Quartet, aquest divendres es reprenen els concerts del “Jazz a la Fresca” amb la proposta de New Old School. L’activitat del Cicle d’estiu al Pati continua dissabte amb un dels principals atractius, el debut de la cantant nord-americana Michele Hendricks a Terrassa. Nascuda en una família marcadament musical -el seu pare era el gran cantant Jon Hendricks-, actualment és una consagrada dama del jazz vocal que l’ha portat a tocar per tots els continents. Una de les singularitats d’aquesta sorprenent cantant és el scat singing, la tècnica vocal jazzística emprada en les improvisacions.

En una gira d’estiu per diverses ciutats europees, Hendricks farà tàndem amb el seu compatriota, el cantant i trompetista de Baltimore, Ronald Baker descobert per l’afició terrassenca en dues ocasions anteriors: acompanyant a Lou Donaldson (2007) i amb el seu propi projecte (2005). El trio format per Gerard Nieto al piano, Ignasi González al contrabaix i Roger Gutiérrez a la bateria conformen una secció rítmica de representació catalana.

 

L’expressivitat de la japonesa Eri Yamamoto

15 anys després de la seva primera i única visita a Terrassa, la pianista d’origen nipó Eri Yamamoto (Osaka, 1970) fa parada novament a la ciutat per presentar les darreres composicions. Consolidada com una de les pianistes i compositores més originals i convincents de l’univers Jazz, Yamamoto ha col·laborat amb músics tant creatius i famosos com William Parker, Daniel Carter, Hamid Drake o William Parker.

Yamamoto s’alia amb una altra veu pròpia de l’òrbita jazzística, el saxofonista basc establert a Catalunya, Víctor de Diego, sens dubte, un dels referents de l'escena del jazz espanyol de les darreres dècades. Junts amb Masa Kamaguchi al contrabaix i David Xirgu a la bateria, completen un combo de luxe!

Més informació dels concerts del “Jazz a la Fresca”.

S’emeten alguns dels concerts del 42 Festival Jazz Terrassa

06 July

El programa “Via Jazz” dirigit i presentat per la periodista Pilar Subirà a Catalunya Música emet 4 concerts celebrats durant el 42 Festival Jazz Terrassa en una setmana especial per reviure alguns dels millors moments de l’edició 2023.

Dilluns 10 de juliol l’espai radiofònic obrirà amb el concert d’Oriol Vallès Quartet “Cap Clar” que va actuar a l’Era de la Masia Freixa el passat març dins del “Jazz al Parc”. L’endemà, es reemetrà el concert de Roger Mas Quintet “Transparent” des de la Nova Jazz Cava. Les actuacions de Lluis Capdevila · Petros Klampanis · Luca Santaniello "Social" i Luismi Segurado Trio "Elfrieda" es podran escoltar entre dimecres i dijous de la mateixa setmana.

L’espai que dóna cobertura a l’actualitat jazzística s’emet diàriament entre les 11 i les 12 de la nit a Catalunya Música.

D’altra banda, La Xarxa Audiovisual Local (XAL) prepara l’emissió dels concerts íntegres de Lluis Capdevila · Petros Klampanis · Luca Santaniello "Social" i Luismi Segurado Trio "Elfrieda" celebrats a la Nova Jazz Cava el passat 24 de març. Mentrestant, pots visualitzar aqui el concert inaugural del certamen que va protagonitzar la cantant Wilma Ann.