Actualitat: April 2023

Una extensa paleta de sonoritats amb el Jazz com a fil conductor

27 April
  • L’arrel i el blues, la fusió i el flamenc, el jazz tradicional i el hardbop conflueixen amb normalitat a llarg del mes de maig a la Nova Jazz Cava.

Encarem el mes de maig amb un reguitzell de sonoritats cambiants sota el fil conductor del Jazz. Fins a 8 concerts conformen la programació regular del maig amb l’afegitó de les tradicionals Jam Session, 4 en total, els dijous.

Com a músic alletat per aquella providencial família Veneno, de la que van formar part Kiko, Raimundo i la seva mateixa mare, Maribel Quiñones ‘Martirio’, a Raul Rodríguez se’l considera un dels genis més singulars de la música d'arrel hispànica. Músic, musicòleg i especialista de fusió i de l'instrument el tres cubà, al 2006 ja va pasar per la Nova Jazz Cava de Terrassa amb el mític grup de flamenc-jazz Son de la Frontera i també amb la formació de la seva mare, Martirio, l'any 2005 en el mateix escenari. En el llibre-disc La razón eléctrica (2023) el músic sevillà presenta els nous temes on aprofundeix en la seva recerca de les sonoritats negres dins la cultura hispana a través d’elements com el blues, el rock i el flamenc, el son cubà i reminiscències africanes.

The Quiet Stones ens trasllada als orígens del Jazz amb una proposta de perfil Dixie i Swing de New Orleans. Es tracta d’un concert amb temàtica associada a la Fira Modernista de Terrassa (5 i 6 de maig), que compta amb la col·laboració històrica del Club de Jazz Terrassa des de la primera edició del popular esdeveniment.

La segona setmana arrenca amb la sensibilitat vocal de la Maria Betriu Quintet, amb la formació habitual terrassenca que ofereix estàndards en català del cançoner nord-americà més popular. The Mudkickers remata el cap de setmana musical amb Swing dels anys 20, 30 i 40, i el cançoner de compositors com Duke Ellington, Cole Porter o George Gershwin. Una sessió especialmente dedicada als balladors de Swing.

 

Jazz modern i músics consagrats a la segona quinzena de maig

Un dels exemples familiars amb la capacitat de delegar la passió pel Jazz de pares a fills és la familia dels Casares: el pare, Pau, ha encomanat la música als seus fills, Lluc i Joan. La reunió de tots tres a Casares Family 5tet garanteix una festa completa que suposarà un autèntic viatge des del primigeni so Nova Orleans fins la desfermada del bebop, el hardbop i sons ben actuals.

El concert de tall blues de maig el protagonitza el guitarrista Agustí Mas amb una col·laboració especial del saxo tenor Jordi Blanch que de ben segur complementarà la proposta amb un punt de rhythm blues.

El tram final del mes està encapçalat pels bufadors Gorka Benítez i Josep Ma. Farràs. El trompetista terrassenc, Premi Jazzterrassaman 2005, actuarà amb Jazzspirit, en un combinació que ja esdevé histórica, amb ADN vallesà i amb el post-bop i el hard-bop com a bandera.

La personalitat desbordant de Gorka Benítez ve recolzada per músics prolífics i consagrats de l’escena del Jazz nacional que van més enllà de les nostres fronteres: Dani Pérez a la guitarra, Abel Boquera a l’orgue i David Xirgu a la batería. Amb un discurs propi, el saxofonista basc ens presenta les seves sòlides composicions, 6 anys després de la seva darrera visita a la Nova Jazz Cava.

 

4 Jam Sessions de nous talents

Liderada per dues de les saxofonistes actuals més innovadores d’Europa, Kika Sprangers (Nijmegen, 1994) i Irene Reig (Barcelona, 1993) la primera de les Jam Session reuneix a dues líders compositores en format quintet i amb un so singular, distintiu i contemporani.

El nou talent s’aplega els dijous a partir de les 10 de la nit a l’escenari on han crescut musicalment molts dels músics que hi participen regularment. Quim Anglada “Tranquil·lament”, Chick Corea Tribute Trio i Alba Ruiz & Arnau Grabolosa a proposta del Taller de Músics – ESEM, hi presentaran els seus projectes.

Programació especial a la Nova Jazz Cava per commemorar el Dia Internacional del Jazz

25 April
  • L’any 2011 la Unesco va establir el dia 30 d’abril per celebrar el Dia Internacional del Jazz.

El Club de Jazz Terrassa fa extensible la commemoració del Dia Internacional del Jazz al llarg del darrer cap de setmana d’abril i hi dedica una Jam Session i 2 concerts amb contrastos diferents.

A banda de la Jam Session del dijous 27 a càrrec de Mireia Vidal Quartet, la Nova Jazz Cava es prepara per rebre als nous talents de l’escena parisenca, un quintet encapçalat pel trompetista Noé Codjia i el saxofonista Neil Saidi amb sonoritats actuals d’autoria pròpia centrades amb el Swing, el Bop i el Hard Bop. La formació sorgeix del col·lectiu The Zoot Collective, una iniciativa amb l’objectiu de reunir al màxim nombre de músics de la seva generació amb projectes creatius i originals.

L’altra cara de la programació, recrea precisament els orígens del Jazz. Prenent el nom de la primera composició jazzística enregistrada de la historia –Livery Stable Blues (Columbia Records, 1917) de la Original Dixieland Jazz Band-, The Livery Stable Jazz Band reivindica la tradició i recupera l’esperit d´aquell període crucial amb el llegat, l´estil i part del repertori de l´era més genuïna del Jazz.

 

El Jazz s’escampa arreu del món

L’any 2011, en la seva Conferencia General, la UNESCO va proclamar el 30 de abril como el Dia Internacional del Jazz. Aquesta jornada té com a objectiu sensibilitzar al públic en general de les virtuts de la música Jazz com a eina educativa i motor de la pau, la unitat, el diàleg i el reforç de la cooperació entre pobles.

Diversos col·lectius, sales i circuits jazzístics d’arreu han programat concerts i activitats per reivindicar i divulgar el Jazz. A casa nostra, sales com la barcelonina Milano Jazz Club o el Sunset Jazz Club de Girona han dissenyat una programació especial. En una caire més lúdic i festiu, el Passeig de Gràcia de Barcelona es prepara per rebre 6 bandes amb músics nacionals i internacionals al llarg de tot el diumenge.

El Jazz de Terrassa molt actiu també a Barcelona

18 April

La sala barcelonina Jamboree programa concerts d’Alba Ruiz, Josep Mª Farràs amb Jazzspirit i B de Banco & Ned Lud, tres propostes liderades per músics que participen de forma habitual a l’escena jazzística de Terrassa.

El impulsors del cicle setmanal BCN People, reediten l’experiència de l’any passat sota el nom de Terrassa People, amb la intenció de mostrar el múscul artístic i l’activitat creativa dels músics sorgits a l’entorn del Club de Jazz Terrassa i de la Nova Jazz Cava.

El triple concert d’aquest dimecres es farà de forma consecutiva. A les 19h la jove saxofonista Alba Ruiz farà duet amb el pianista Arnau Grabolosa per interpretar una selecció de temes d’autores com Mª del Mar Bonet o Maria Arnal, entre d’altres. A les 8 del vespre pujarà a l’escenari Jazzspirit, mítica banda encapçalada pel trompetista Josep Ma. Farràs i el bateria Adrià Font acompanyats per Pep Coca al contrabaix, Enric Carreras al piano i Carles Pineda al saxo alt. Per cloure la vetllada, B de Banco ens oferirà una sessió de hip-hop jazz made in Terrassa juntament amb el trio Ned Lud, habitual de las sessions de BCN People.