Actualitat: February 2023

El 42è Festival Jazz Terrassa es presenta fent una aposta per la contemporaneïtat

21 February

Del 8 al 26 de març, el certamen aposta per primeres espases del jazz internacional com Monty Alexander, Paolo Fresu & Omar Sosa , Gerald Clayton i Ulysses Owens Jr.

El certamen recupera el Pícnic Jazz al Parc de Vallparadís amb una jornada amb cinc concerts i l’estrena de la zona Pícnic Xic per la canalla.

El saxofonisaJoan Albert serà el 20è Premi Jazzterrasman 2023 en reconeixement de la seva llarga vinculació amb el Festival i la seva trajectòria

Aquest migdia s'ha presentat l’edició 42a del Festival de Jazz Terrassa en la terrassa del nou hotel Petit Luxe. El certamen comptarà enguany amb una programació amb 61 de concerts i activitats repartides en 22 emplaçaments de Terrassa i comarca al llarg de 19 dies de Festival en els quals es fa una aposta per portar a l’escenari de la Nova Jazz Cava, que enguany fa 29 anys, figures de primer nivell internacional, alhora que recolza el jazz de factura catalana i sense oblidar la vocació pedagògica, una de les essències del certamen.

A més a més, la present edició recupera el Picnic Jazz després de tres edicions. Una gran jornada de música a l’aire lliure que enguany estrena activitats pels més petits en la nova secció Pícnic Xic. Això completa una farcida oferta popular i gratuïta amb els escenaris del Parc de Sant Jordi i la Plaça Rector Homs, que s’incorpora també com a nou emplaçament.

L'acte, en què s'ha fet un extens repàs la programació, ha comptat amb la participació i intervencions de Rosa Boladeras, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, Maria Miralda, Presidenta dels Amics de la Arts i JM, Susanna Carmona, coordinadora del Festival i Valentí Grau, membre de la direcció artística del FJT.

També s’ha desvetllat el 20è Premi Jazzterrasman 2023, que en aquesta edició ret homenatge al saxofonista barceloní Joan Albert, també present en l’acte, per la seva llarga trajectòria de més de cuatre dècades i vinculació al Festival i al club de jazz egarenc. Joan Albert liderará una formació ad hoc el 9 de març a la Nova Jazz Cava.

 

Terrassa recupera el pols popular

La Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, Rosa Boladeras, ha destacat la voluntat «innovadora i creativa del Festival, siguin quines siguin les circumstàncies». Boladeras també ha volgut agrair «la feina de les cuatre dècades del Festival i també la tasca que el Club de Jazz fa durant tot l’any durant la temporada estable a la Nova Jazz Cava. Tanmateix, és molt important la feina de pedagogia i la vocació de portar-la arreu de la comarca». En aquest sentit, ha destacat el retorn del Pícnic Jazz al programa. «Desde l’Ajuntament estem treballant per a que sigui una tornada amb totes les garanties, per a que tots ens poguem reunir, celebrar i tobar-nos de nou».

Per la seva banda, Maria Miralda, la presidenta dels Amics de les Arts i JM, ha començat la seva intervenció amb el desitg que el Festival s’encamini «cap a la normalitat, i que sigui com abans de la pandemia. Tonarem a omplir les places». Ha volgut agrair la participació de tota la família del Club de Jazz —que enguany fa 64 anys d’història—, així com a col·laboradors i voluntaris, que «treballen desde l’estimació a la música i l’estimació al jazz, i això ho fan desde fa molts anys». En aquest sentit, també ha donar les gràcies al compromís de molts patrocinadors i entitats, i no ha deixat pasar l’oportunitat de mirar cap futur amb ambició animant a més emprses i institucions per a que s’hi sumin. «Hem de seguir creixent, hem de ser més per fer més fort el Festival».

En el seu torn de paraula, Susanna Carmona, coordinadora del FJT, ha fet un extens repàs a la programació, que ha definit com a «contemporania i atrevida». «Es un certamen que perseguiex tenir arrels en el present, però sense oblidar el llegat i l’ensenyament dels mestres», ha assegurat. Tanmateix ha subratllat que el FJT compleix amb «la missió de ser plataforma del talent nou i d’acollir-lo per a que vinguin a presentar les seves propostes i projectes. Però alhora que donem veu als músics que han crescut amb el festival, no ens podem oblidat del que han fet història».

En relació a aquesta jornada popular al Parc de Vallparadís, Carmona ha anunciat l’estrena del Pícnic Xic, una de les novetats de l’edició 2023: «Es tracta d’una secció nova dins del Pícnic Jazz que vol acostar-se a la canalla i donar visibilitat a entitats que treballen per la infància». Enguany hi seran presentsl’associació terrassenca VADEJOC, Terrassenca de Jocs, i l’entitat AVAN, la unitat que ofereix terapies de neurorehabiltació, que enguany celebra els 30 anys.

Finalment, el codirector artísticc del FJT, en Valentí Grau, ha subratllat la feina constant per portar els primers espases a Terrassa i s’ha mostrat molt satisfet amb el programa aconseguit. «Enguany, hem s’han assolit dos reptes que feia temps que perseguíem: un és portar a Gerald Clayton desde Nova York i l’altre, programar de nou el pianista Monty Alexander, un vell concegut del festival, que ja va tocar amb Milt Jackson i Ray Brown». Ho ha reblat amb: «Això és una visió personal meva, però crec que és el millor festival de les darreres edicions».

 

Una programació amb vocació contemporànea

L’organització ha confeccionat per aquest 42 FJT buscant un equilibri entre el llegat del gènere y el futur, amplificant la feina feta de la temporada regular amb l’aposta per recolzar a nous valors i noves propostes. De nou, no falten figures de primer nivell internacional com Monty Alexander, que torna al Festival després de 22 anys, i el duo format per Paolo Fresu & Omar Sosa. També figures emergents de l’escena novaiorquesa com Gerald Clayton que lidera una formació de grans talents, i el bateria Ulysses Owens Jr en el seu retorn al Festival ara com a líder dels Generation Y, un quintet de figures emergents disposats a reformular el llenguatge del bop.

També brilla amb llum pròpia un altre mestre de les 88 tecles, com Chano Domínguez, que torna al Festival per recrear l’univers de Michel Petrucciani amb el trompetista Flavio Boltro, company de files del genial pianista francès

Qui també farà la seva primera actuació a Terrassa serà la cantant nord-americana Robin McKelle, que signarà una nit per invocar l’esperit de la gran dama del jazz, Ella Fitzgerald.I la tradicional “Nit de Blues” ens apropa aquesta vegada al blues elèctric de la solista californiana E.C. Scott, una dama del soul bues amb una carrera de més de cinquanta anys.

El programa compta amb un ampli ventall d’estrenes discogràfiques de l’escena catalana que amplifiquen l’aposta del Club pel talent local al llarg de la Temporada Estable. Enguany, podrem gaudir dels nous projectes de músics a qui el Festival ha vist créixer com Lluís Coloma, Roger Mas, Lluc Casares, Oriol Vallès o Lluís Capdevila i Luismi Segurado en una vetllada dedicada a l’art del trio.

 

Joan Albert, el JazzTerrasman 2023

Joan Albert (Barcelona, 1950) és un home de la casa, peça clau de la tradició i la divulgació del Jazz a Terrassa, ciutat on s’hi ha passat 46 anys tocant en nombroses formacions i col·laborant amb centenars de músics nacionals i internacionals. El saxo alt ha estat el seu principal instrument. Amb concerts organitzats per Jazz Terrassa, se li comptabilitzen 248 participacions a la ciutat, des de 1973. Però la seva vinculació amb l’escena musical terrassenca comença un any abans, quan el trompetista Josep Ma. Farràs el fitxa per entrar al Modern Jazz Sextet. A partir d’aleshores, la Jazz Cava del carrer Sant Quirze de Terrassa es converteix en l’escenari on comparteix amb molts músics americans establerts a Europa. Per la seva llarga trajectòria, encara activa a dia d’avui, per la seva vinculació i participació amb el Club de Jazz Terrassa i per la seva contribució del gènere jazzístic el saxofonista Joan Albert s’erigeix amb el Premi Jazzterrasman 2023!

El proper 9 de març, la Nova Jazz Cava acollirà el Joan Albert Reunion, on el saxofonista aplega diferents companys de viatge com Erwyn Seerutton (veu), Josep Ma. Farràs (trompeta), Oriol Vallès (trompeta), John DuBuclet (trombó), Guim Garcia Balasch (saxo alt), Enric Carreras (piano), Ramon Grimalt (contrabaix), Xavi Ortiz (baix elèctric), i Adrià Font (bateria).

Una edició dedicada al periodista musical, soci de Jazz Terrassa i amic, Karles Torra (Caldes de Montbui 1960 – Terrassa 2022).

Podeu consultar la programació al complet i descarregar-vos el dossier de premsa i material audiovisual (fotos, video promocional, àudios, cartell, etc. en aquest enllaç)

 

El Festival Jazz Terrassa presenta a la vocalista E.C. Scott a la Nit de Blues

15 February

Acompanyada d’una sòlida formació de músics europeus, la “blueswoman” californiana E.C. Scott (Oakland, 1951) farà el seu debut a l’edició 42 del Festival egarenc.

Dedicada en cos i ànima al Blues, Scott se situa en l’ona del Blues elèctric, el Gospel i el Soul-Blues. De veu transparent i clara, al llarg de la seva trajectòria ha actuat en multitud de festivals i s’ha guanyat fins a 10 nominacions als Blues Music Awards en diferents categories.

En els darrers anys de trajectòria professional, la cantant ha presentat el popular programa televisiu “EC’s Jook Joint” dedicat a les bandes de Blues nord-americanes, durant 5 anys en antena.

 

42 edicions més enllà de la música

A partir del 8 de març i al llarg de 19 dies intensos, l’edició 2023 s’estendrà per diferents punts de la ciutat de Terrassa i comarca –Matadepera, Viladecavalls i Vacarisses- en 22 espais.

El model consolidat del Festival combina els directes amb activitats complementàries i propostes variades que fan més gran el Festival. Després de 3 anys d’aturada, es recupera el Pícnic Jazz Vallparadís, previst pel diumenge 19 de març.

El Premi Jazzterrasman, distinció que concedeix el Festival Jazz Terrassa i que reconeix la trajectòria musical d’un artista consolidat, celebra la 20a edició. 

Presentació del 42 Festival Jazz Terrassa a l’Alcaldia

14 February

Una delegació del Club de Jazz Terrassa ha presentat a l'alcalde les línies mestres, el model de programació i les principals novetats de l’edició 42 del Festival Jazz Terrassa, del 8 al 26 de març de 2023.

El Batlle de Terrassa Jordi Ballart ha expressat la seva satisfacció per la celebració d’una edició totalment normalitzada amb la recuperació del Pícnic Jazz Vallparadís. Tanmateix ha mostrat el seu compromís i col·laboració per augmentar els recursos del certamen.

A la reunió també hi ha assisit la 2a tinenta d'alcalde de l'àrea de Promoció econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marín, qui s’ha emplaçat a extendre ponts entre l’organització del Festival i el sector econòmic de la ciutat de cara a la pròxima edició.

La representació de Jazz Terrassa ha comptat amb la participació de Valentí Grau, Salvador Domingo, Paco Gordillo, Florenci Casajoana i Adrià Font, membres de la Junta directiva i Susanna Carmona, la seva coordinadora. En un ambient distès han expressat la ferma aposta del FJT per mantenir la qualitat de la seva programació.

A partir del 8 de març i al llarg de dinou dies intensos, l’edició 2023 s’estendrà per 22 espais de Terrassa i comarca (Matadepera, Viladecavalls i Vacarisses).

El Jazz més popular s’escamparà pels carrers durant el Festival Jazz Terrassa

09 February
  • El Festival compleix amb la seva funció divulgativa i programa diversos concerts diürns a Terrassa i comarca.
  • Amb la recuperació del Pícnic Jazz Vallparadís s’estrena el “Pícnic Xic”, un espai per la canalla dinamitzat per AVAN i VADEJOC, Terrassenca de Jocs.
     
  • El concert al Pati Històric del MNACTEC celebra el 15è aniversari.

El retorn del Pícnic Jazz Vallparadís després de 3 anys d’aturada és una de les notícies més positives de l’edició 42 del Festival Jazz Terrassa. El dia escollit és diumenge 19 de març i el lloc, el Torrent de la Font d’en Sagrera, a la zona sud del Parc Vallparadís. Al llarg dels 21 anys d’història, el popular esdeveniment ha complementat els concerts en directe amb una àmplia oferta gastronòmica, una Fira del Disc i altres estands amb activitats lúdiques diverses.

Una de les novetats d’enguany és la creació del “Pícnic Xic”, un espai lúdic i familiar adreçat als més menuts i que pretén enfortir la socialització a través d’entitats dedicades a la infància. La iniciativa neix amb la idea de donar protagonisme a les institucions i col·lectius que es dediquen a la canalla per poder mostrar l’activitat d’una d’elles de forma anual.

L’entitat vallesana sense ànim de lucre AVAN serà l’encarregada de dinamitzar el nou Pícnic Xic juntament amb l’associació terrassenca VADEJOC, Terrassenca de Jocs, dedicada a fomentar el joc tradicional. El “Pícnic Xic” se situa a l’àrea sud de l’esplanada i funcionarà, a partir de les 11h del matí, a ple rendiment i amb diverses activitats entre concerts.

L’AVAN ofereix suport terapèutic, associatiu i de lleure a persones afectades per malalties neurològiques i les seves famílies o persones cuidadores. A través del Petit AVAN, les professionals especialitzats treballen creant espais terapèutics (neuropsicologia, logopedia, fisioteràpia i psicologia) i d'acompanyament per a infants, joves i les seves famílies. Enguany, commemoren els 30 anys d’activitat al Vallès Occidental i recentment han encetat una campanya de micromecenatge per recollir fons per la nova seu de Terrassa.

 

Jazz diürn a parcs, places i carrers de Terrassa i comarca

L’edició 2023 del Festival Jazz Terrassa s’escampa per carrers, places i parcs de la ciutat per arribar a altres districtes. El Blues és un dels gèneres presents al certamen amb l’arrencada a l’aire lliure a càrrec de Lluís Coloma & His Musical Troup XL que presenta nou álbum, nova formació i un so més treballat o la proposta de l’harmonicista Víctor Puertas& Mellow Tones al més pur estil del Chicago contemporani i de la Costa Oest d’Estats Units i s’estrena a Viladecavalls.

Les figures en alça de l’escena catalana més internacional també tenen cabuda a les populars matinals. Els “Joves Lleons” catalans formats a Europa i Estats Units presenten nous àlbums al Festival. D’una banda, el saxofonista Lluc Casares estrena a quintet el quart disc, Ride (2023), com a líder amb una nova formació i la presència del guitarrista holandès Jesse Van Ruller. Per la seva part, el trompetista Oriol Vallès oferirà material inèdit de Cap Clar (The Changes 2023), el darrer treball del terrassenc. Noms històrics com l’organista Benjamín León i el bateria Adrià Font conviden a gaudir d’un original concert d’òrgan trio amb Kike Angulo a la guitarra.

Una de les propostes més singulars a l’aire lliure és la de South American Project (S.A.P.) “Jazz in Samba” encapçalada pel trompetista argentí Guillermo Calliero a Matadepera que fusiona músiques sudamericanes amb el Jazz amb un repertori que homenatja al trompetista Claudio Roditi. Per la seva banda, a Vacarisses, Afrojazz Quintet oferirà un repertori d’autors africans portat al terreny del jazz.

 

15 anys de concerts al MNACTEC

La col·laboració MNACTEC amb el FJT arriba als 15 anys. Després dels concerts a la terrassa en les primeres edicions, el Pati Històric s’ha convertit en l’emplaçament ideal pel concert de migdia. Enguany s’hi presenta la proposta colorista de Natàlia Miró de Nascimento, de nom artístic Namina amb un viatge que beu de les arrels i les transforma amb una amalgama de diferents tradicions musicals on el Blues, la música brasilera, el Folk i el Jazz hi treuen el nas.

Retorn de Monty Alexander a Terrassa

02 February
  • El veterà pianista i compositor, referent del Jazz jamaicà, protagonista de la cloenda del 42 Festival Jazz Terrassa.
     
  • El trompetista italià Flavio Boltro i el gadità Chano Domínguez s’alien per retre homenatge al prodigiós pianista francés Michel Petrucciani.

L’esperat retorn del pianista i compositor Monty Alexander tancarà l’edició 2023 del Festival Jazz Terrassa en un concert a la Nova Jazz Cava. Originari de Kingston (Jamaica), posseeix una personalitat única i una energia personal que conjuga amb els ritmes tradicionals jamaicans.

Amb 78 anys és el músic més veterà de la present edició del Festival i reapareix 22 anys després d’actuar-hi per darrera vegada. La seva música, però, ja va tenir presència en les dues primeres edicions del certamen internacional amb actuacions al Centre Cultural i a l’antic Cinema Rambla. En aquesta ocasió, l’acompanyen el contrabaixista canadenc Luke Sellick en el seu debut al Festival i el bateria Jason Brown. En els 60 anys de recorregut artístic, ha enregistrat més d’un centenar d’àlbums com a líder amb nominació Grammy per Harlem Kingston Express Live! (Motema/Karonte, 2011) amb una rèplica 3 anys després en un segon volum on hi figuren Joe Sample, George Benson i Ramsey Lewis.

D’altra banda, el trompetista italià Flavio Boltro i el pianista gadità Chano Domínguez s’alien per revisitar l’obra del pianista francès Michel Petrucciani, referent indiscutible en les seves trajectòries. Boltro va formar part dels músics de Petrucciani en els darrers set anys de carrera i de vida. El concert “Play Petrucciani” inclourà interpretacions de peces originals del pianista i temes escrits per Chano Domínguez i Flavio Boltro, que actua per primera vegada al Festival. El quartet el completen Martín Leiton al contrabaix i Michael Olivera a la bateria.

Terrassa va tenir el privilegi de veure l’únic concert que Michel Petrucciani va oferir a la ciutat. Va ser al març de 1988 en el marc del 7è Festival Jazz Terrassa quan la platea del Centre Cultural es va omplir d’aficionats encuriosits per l’actuació del pianista. Liderant el seu trio, va demostrar perquè se’l considera un prodigi tècnic del teclat. El 31FJT va projectar el documental homònim dirigit per Michael Radford, un estudi de la diferència personificada en el seu petit cos. L’irrepetible pianista va morir l’any 1999 a l’edat de 37 anys.