Actualitat: July 2018

Noves llaminadures musicals a partir del 5 d’octubre

30 July

La Nova Jazz Cava inicia nou curs jazzístic amb la producció especial Joves Talents Egarencs dels germans Alemany, Roc al violí i Jofre al saxo tenor, Oriol López-Calle al piano, Miquel Galzeran al contrabaix, Òscar Jorba a la bateria i la col.laboració del saxofonista Carles Pineda, estrenada al passat Festival de Jazz Terrassa. El club egarenc inaugura amb aquesta sessió la Temporada Estable 2018–2019 amb directes de dijous a dissabte fins el mes de juliol.

Entre d’altres propostes, es confirmen també els concerts a l’octubre de la trompetista canadenca Rachel Terrien, la banda Pentatòmic, el jazz vocal de Carles Pineda Jr. Quartet i l’obertura de les Jam Sessions amb The Funkenstein + Jofre Alemany i Oriol López-Calle. Ja al mes de novembre, es preveu el debut a Terrassa dels madrilenys Danny del Toro Blues Band.  

Un total de 12.000 espectadors participen a la Temporada Estable 2017-2018 de més d’un centenar de concerts i setanta activitats paral.leles

25 July

Black Is Back abaixa el teló a la Nova Jazz Cava dijous amb Jam Session d’entrada oberta.

La Temporada Estable 2017-2018 organitzada per Jazz Terrassa - Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM, amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Diputació de Barcelona i del Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), finalitza dijous amb Black is Back i el seu personal tribut a Amy Winehouse, un curs intens i divers amb una participació de 7.878 espectadors als concerts d’octubre a juliol de la Nova Jazz Cava. Tanmateix les activitats paral·leles organitzades han apropat a la sala un total 4.175 assistents en aquest mateix període. Uns resultats d’ocupació força similars respecte a les dades de l’anterior temporada i tanmateix favorables per a la consolidació de l’activitat musical i cultural a la sala terrassenca.

Un total de 114 activitats musicals han tingut lloc entre el 6 d’octubre, amb la producció especial “20 anys sense Tete”, i el 26 de juliol amb la cloenda del 20è Jazz a la Fresca amb Fèlix Rossy Quintet. S’han celebrat 78 concerts seguits per 6.078 espectadors i una mitjana d’ocupació que ratlla els vuitanta espectadors/concert. Les Jam Sessions dels dijous a la “Cava Club” han mostrat els joves valors de l’escena local i catalana, amb una assistència estimada a l’entorn dels 1.800 espectadors. També d’entrada lliure destaquen tres concerts especials: la celebració del Dia Internacional de la Música amb els Combos del Conservatori + Irene Reig Grup, “Músics per a la Llibertat d’Expressió” amb la participació d’una quinzena de grups locals i el concert en record al contrabaixista Miguel Serna amb la Banana Big Band.

 

Diversitat estilística i actualitat

La programació musical oferta ha estat força variada estilísticament amb la presència de figures internacionals, formacions nacionals reconegudes, propostes de músics novells, presentacions de nous projectes, produccions especials i treballs discogràfics. Del jazz de tall més clàssic amb La Locomotora Negra, Terrassa Hard Bob Reunion, Gerard Nieto Three, Xavi Garriga & Hat Trick, o Old Cats Swing Band, a projectes d’improvisació contemporània com el del trombonista Ramon Fossati Glowing Trio amb Horacio Fumero i David Xirgu, el del saxofonista argentí Luis Nach o el debut a Terrassa de la interessant cantant i compositora lituana Viktorija Pilatovic.

L’escena del blues i el R&B ha estat significativa amb figures internacionals de renom com el guitarrista Dave Riley & Tota Blues Band, el debut del saxofonista britànic Drew Davis amb els Wax & Boogie  la banda mallorquina Big Yuyu, l’harmonista Sweet Marta & The Blues Shakers, els donostiarres The Allninghters i cicles i festivals com el Sax-o-rama Rhythm & Blues Sax Meeting 2018 amb el saxofonista Lou Marini o la 14a Blues & Boogie Reunion. També destaca Big Mama & 30’s Band, l’aliança swing entre Txell Sust & August Tharrats Trio, el retorn del Amadeu Casas Quartet o la Tòfol Martínez Blues Band al Cicle d’Estiu al Pati.  Destaquen també projectes de fusió amb els ritmes brasilers d’Alma Brasilera, Sílvia Orrico & Jurandir Santana Quartet o Djanvan É Nos, de flamenc amb De la Carmela Quartet i 12 Cuerdas, agermanats amb el pop o l’electrònica com Wimen i amb aires de cabaret swing amb la presentació de l’espectacle De Frank a Frank, “Frank Dubé recorda a Frank Sinatra”.

Una vessant destacable ha estat la promoció de noves formacions, enregistraments de directes com la banda Tro (Pere Miró, Xavi Castillo i Joan Casares) amb Adrià Plana i Gorka Benítez, i dels músics novells de la nostra escena amb projectes com la presentació de la Small Miller Band de l’Escola de Música de Sallent “Cal Moliner”, Pablo Martin Quartet, Another Way amb Atenea Carter, Groove Collective, Joan Casares Grup, The Funkenstein Trio, Camaleonius, Oriol Cot Grup, Esperanza Spalding Tribut, Mireia Tuset, Alba Pujals, Txus Costalago o Mireia Vidal i els múltiples Combos del Taller de Músics – ESEM. Tots ells certifiquen del bon estat de forma de l’escena catalana, molt ben representada també per figures consolidades com Elisabet Raspall, Benet Palet, Albert Cirera, Marc Miralta, Víctor de Diego, Pau Bombardó, Sergi Sirvent, Michele Faber, Ignasi Terraza, Guim G. Balasch, Víctor Puertas, Biel Ballester i molts altres que confirmem l’alt nivell instrumental i compositiu que han singularitat el programa ofert.

L’actualitat del sector és primordial i denota l’activitat del mercat discogràfic català i que a la Nova Jazz Cava s’ha concretat amb l’escolta en directe de divuit nous àlbums. Amb el cicle especialment dedicat al segell independent barceloní Underpool s’ha gaudit dels àlbums “Broken Line” del saxofonista Santi de la Rubia, “Pragmata” del baterista Ivo Sans, “Underpool 5” amb Gorka Benítez, Roger Mas, David Mengual i Ramon Prats, i “Songs For Midnight Dancers” del guitarrista Joel Moreno Codinachs. Altres treballs com “Soulify Girl”de la banda de blues mallorquina Big Yuyu, “Viagem Nova” del projecte Alma Brasileira, “Vint anys” del duet Albert Bover & Horacio Fumero, “Unknown Past” i “Diàspora” dels pianistes Xavi Torres i Lluís Capdevila,  “White Pepper” de Nito Figueras & Laura Simó dedicat a la música de The Beatles, “Swinging Love” de la cantant  Zazu, “Feeling Bill Evans” de la gironina Helena Rosich i “Pure Imagination” de la vocalista Clara Luna, “Maybe Someday Baby” de Paquito Blues Band, “Flax-Golden Tales” de Sergi Sirvent Octopussy Cats, “Marró sobre blau” de Rai Ferrer 5, “Jamboree Live” de la banda Smack Dab i “Reunion Blues” del Gerard Nieto Reunion Three, exemplifiquen la diversitat estilística de les propostes amb nou disc.

En l’àmbit de les coproduccions i creació de nous públics, cal fer esment de la col·laboració amb el Ritme & Soul Festival organitzat per Soulsystem amb els directes de bandes com The Sick Boys, Anaut i Mango Wood. Remarcable també el suport i difusió de cursos de “lindy hop” tots els dimecres a la Nova Jazz Cava amb el col.lectiu Terrassahoppers, així com l’organització bimensual de concerts de swing ballable amb propostes com Swing Out!, Doc Scanlon’s Cool Cat Combo, The Crazy Jazz Swingers, Zazu i The Swing Flamingos, seguides per 657 balladors.

 

Concerts especials per Nadal

Novament el cicle nadalenc ha assolit la màxima participació amb un seguiment de 1.556 espectadors i una ocupació de 156 espectadors als 10 concerts celebrats. Una programació variada i festiva amb la presentació del projecte “Happy Reunion” liderat pel pianista Jordi Sabatés amb la participació de músics remarcables com Toti Soler, Carles Benavent o Laura Simó.  També l’estrena de “Gershwin i Jobim” de Maria Betriu amb Cordes del Món, les nadales amb clau de rock & roll de la Barcelona Big Blues Band amb Myriam Swanson, “Plays Hollywood” dels Tres Tenors amb Lluc Casares, Gianni Gagliardi i Cèsar Joaniquet, la producció especial de Cap d’any i Any Nou Old Cats Swing Band o la sempre concorreguda Blues & Boogie Reunion 2018 en la 14ena edició amb els pianistes europeus Lasse E. Jensen, Ben Waters, el nord-americà Bob Seeley i l’amfitrió de la trobada, Lluís Coloma.

Tanmateix maridatges com el “FormatJazz”, la 6a Degustació de Formatges Artesans Catalans amb l’actuació de Urutaú amb Rocio Faks & Guillermo Gómez, seguit per un centenar d’espectadors, i la “Burger Blues Night” de Barbacoa Chef a la 20a edició del “Jazz a la Fresca”, han agermanat música i gastronomia. De la mà també poesia i música en motiu de la “Rauxa-Setmana de la Poesia” amb la presentació del projecte “Variacions sobre l’Amor Suprem”. Poesia i música en el 50è aniversari de la mort de John Coltrane.

 

Activitats i usos complementaris de la Nova Jazz Cava

Enguany la sala ha estat escenari de múltiples activitats paral.leles que s’afegeixen a la programació estable organitzada per Jazz Terrassa i que han assolit una participació superior als 4.000 assistents. De la setantena d’activitats, la col.laboració més significativa és el TMM - Cicle Terrassa Música Moderna organitzat per l’ajuntament amb un total de divuit sessions d’artistes com The Wedding Present, Marina Arnal & Marcelí Bagés, Mishima, Joana Serrat, Cabaret Misèria o Nuria Graham, entre d’altres, i en el marc del Festival BarnaSans l’artista Marina Rossell.

El Festival TNT, el Festival Ritme & Soul, la Nit del Misteri - Premi Ferran Canyameras, el VII Concurs de Relats Breus del Diari Terrassa i el cicle ‘La Deu de les Veus: paraules i música’, organitzats per Mirall de Glaç – Grup Literari d’Amics de les Arts, també han rebut el suport del Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM.

En l’àmbit pedagògic i solidari sobresurten l’elaboració del programa “Visquem el Jazz” del Departament d’Educació adreçat a la formació musical d’alumnes de secundària i el concert del “Dia Internacional de la Música” en col.laboració amb el Conservatori de Terrassa. Igualment presentacions com el Punt del Voluntariat de Terrassa i concerts solidaris amb The Soul Beams per la campanya “Microcrèdits Solidaris per l’Àfrica” i JazzSpirit amb Josep M. Farràs per la campanya “Apoderament de la Dona a Burkina Faso” promoguda per l’Associació Alba i Terrassa Solidaria

Jazz Terrassa – Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM agraeix la col·laboració de tots els que fan possible l’activitat programada i dóna pas a les vacances d’estiu.