Actualitat: May 2018

El Festival de Jazz Terrassa reconegut per la Societat d’Artistes, Intèrprets o Executants AIE

31 May

La seu barcelonina de l’AIE lliurava el proppassat dilluns 28 de maig els guardons anuals en el curs de l’Assemblea Territorial. El seu president, Luis Cobos, obria l’acte celebrant el treball apassionat en favor de la música dels cinc guardonats.

La Societat d’Artistes, Intèrprets o Executants AIE atorgava la distinció per “Tota una vida dedicada a la música” a quatre destacats artistes de diferents gèneres. El guitarrista clàssic, el xilè Eulogio Davalos, la cantant lírica i pedagoga catalana Mercè Puntí, el compositor i director Joan Albert Amargós i la vocalista Carme Canela. Tots ells destacaven la satisfacció pel premi.

“Amic d’Honor al Festival de Jazz Terrassa pel seu treball en favor de la música i els músics”, així es reconeixia al certamen. Valentí Grau, director artístic del Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM i la seva coordinadora Susanna Carmona rebien emocionats la distinció i agraïen el reconeixement a les portes, l’any vinent, del 60è aniversari de la constitució del Club. “Seguir treballant per la música, el jazz en particular i els músics joves” afirmava Grau, mentre Carmona destacava  la il·lusió de rebre un guardó concedit pels músics. “Nosaltres treballem per fer visible la seva tasca i el seu reconeixement és un honor per nosaltres”.

 

El guardó se suma a d’altres distincions atorgades al club egarenc i/o al seu festival:

Premi Altaveu 1997, al Festival de Jazz de Terrassa.

Premi SGAE de Jazz “Tete Montoliu” 1999. La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i la Fundació Autor atorga a Jazz Terrassa – Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM,  una institució que ha contribuït intensament a la difusió i la permanència del gènere del jazz.

Creu de Sant Jordi 2005. Distinció concedida per la Generalitat de Catalunya a Jazz Terrassa d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals, pel seu paper cabdal en la promoció i difusió del jazz a Catalunya, que ha convertit la ciutat de Terrassa en el principal referent del gènere al nostre país. Hereu d’una tradició de més de mig segle, la seva activitat és impulsada a través de la Nova Jazz Cava i del Festival Internacional de Jazz de Terrassa.

Premis Enderrock 2010. Reconeixement a la Indústria Musical a Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa en el seu 50è aniversari. Per convertir en signe d’identitat de la ciutat vallesana aquest gènere musical, el jazz, que ha promogut sense descans durant les darreres cinc dècades, i haver estat l’embrió d’una cava i d’un festival de referència en l’àmbit nacional i internacional.

Distinció de l’Ateneu Terrassenc  2013, a la trajectòria del Club de Jazz d'Amics de les Arts i J.M

Distinció de la Mitja Terrassa 2013, en gratitud a la Nova Jazz Cava.

 

Premi AIE 2018

Premis AIE 2018: guanyadors i representants de la Societat d'Artístes, Interprets o Executants

Comiat a Miguel Serna entre amics

30 May

L’any començava amb la trista notícia de la sobtada pèrdua d’un dels músics més estimats de la nostra escena. Nascut a Vitòria i darrerament resident a Alacant, Miguel Serna va estar durant més d’una dècada a Barcelona on va participar en innumerables projectes de jazz, latin o rock, amb el baix elèctric o el contrabaix, però sempre amb una premissa irrenunciable: havia de creure en el projecte. La seva implicació amb la música i el seu caràcter honest,  el van portar a ser un músic molt sol·licitat.

A Terrassa s’estrenava l’any 2008 en una Jam Session i des d’aleshores el vam poder escoltar en una dotzena d’ocasions a la Temporada Estable i al Festival de Jazz. La seva darrera actuació fou amb el quintet de Gabriel Amargant l’any 2015 en el marc de la 34ena edició del certamen.

Amb la Big Banana Reunion protagonitzaren el 2010 una vetllada que encara avui es recorda. Ara els 22 membres de la banda es retrobaran per darrera vegada per recordar i acomiadar al ideòleg d’aquest projecte orquestral que va créixer al seu voltant. “Sabies que amb ell a la banda, hi hauria grans moments abans, durant i després de tocar”, afirmen. 

Igualment són molts els músics que no volen perdre’s aquesta emotiva trobada i poder dir adéu a Miguel Serna a través de la música que interpretaran en una Jam Session molt especial per cloure un comiat entre amics.

http://www.jazzterrassa.org/ca/node/40181

L’eclecticisme musical enriqueix la proposta de la Nova Jazz Cava

22 May

El mes de juny es presenta força variat a la Nova Jazz Cava. Fins a quatre nous treballs discogràfics, debuts i estrenes singulars,  la celebració del Dia de la Música i la Festa Major 2018, encaren la recta final de la Temporada Estable abans del  cicle d’estiu Jazz a la Fresca.

Els Octopussy Cats tornen a fer de les seves i presenten Flax-Golden Tales (FSNT, 2018). Aquesta petita orquestra composta per la flor i nata de l’escena catalana amb Benet Palet, Hugo Astudillo, Albert Cirera, Pau Domènech, Jaume Llombart, Jordi Gaspar i Jordi Gardeñas, interpreta estàndards de la història del jazz (Coltrane, Evans, Shorter...) sota l’exigent batuta del pianista i compositor Sergi Sirvent. Temes icònics que han creat escola amb una visió contemporània.

Rai Ferrer s’endinsa en la delicada però a la vegada excitant tasca de musicar la poesia de Fernando Pessoa, José Agustín Goytisolo, Rafael Alberti i la poetessa gallega Pilar Pallarés, amb una música emmarcada en el S.XXI.  Des del Jazz en la seva accepció harmònica i rítmica més amplia i contemporània fins a grooves d’arrel més llatina es mostren a Marró sobre Blau (Quadrant Records, 2018).

Hard-bop, blues, neo-soul i la música afroamericana contemporània són el segell inconfusible de la banda Smack Dab que torna a la Nova Jazz Cava on enregistraven el seu debut discogràfic el 2015. Des d’aleshores ha nascut un altre àlbum Smack Dab 7 (FSNT, 2017) i acaben de publicar el tercer treball, Smack Dab BCN Jamboree Live (La Cúpula Music, 2018). Una gran ocasió per descobrir en directe una de les millors propostes cuinades a casa. I Reunion Blues (Swing Alley, 2018) és la darrera novetat discogràfica del mes. Gerard Nieto Reunion Three és la unió de qualitat rítmica, calidesa i sensualitat. Una combinació 100% Swing amb tres grans artífex de l’estil a Catalunya: Gerard Nieto, Kike Angulo i Pere Loewe.

El Rhthym’ and Blues i el Boogie dels Wax & Boogie assoleix el cim amb la incorporació del saxofonista i cantant britànic Drew Davies. Per primera vegada a Terrassa, el seu debut i inspiració en el swing dels anys 40 i el Rhythm & Blues dels 50, és una de les grans cites del mes al costat d’una banda que no deixa de guanyar terreny en el mercat internacional.

‘De Frank a Frank’ és el record a Frank Sinatra que ens proposa el vocalista Frank Dubé en la seva estrena a la Nova Jazz Cava. Una espectacle que transformarà la sala en un autèntic cabaret de swing. I la fusió de gèneres aconsegueix un bon resultat a 12 Cuerdas: una proposta que es nodreix de composicions originals i clàssics de grans autors del flamenc, del jazz i de la música popular. Des de Paco de Lucía a Chick Corea, passant per The Beatles o Chuco Valdés.

Joves valors protagonitzen el ‘Dia de la Música’ i l’explosió del swing amb The Swing Flamingos per a celebrar la Festa Major de Terrassa

En motiu de la celebració del Dia la Música, el proper 21 de juny, els alumnes de la 1ª promoció del Grau Professional de Jazz del Conservatori Municipal de Terrassa, oferiran un concert especial que culminarà amb una Jam Session liderada per la saxofonista Irene Reig. El Combo del Taller de MúsicsESEM, el tribut “Esperanza Spalding Tribut” i un concert sota el títol Músics per la Llibertat d’Expressió, completen les Jam Session dels dijous.

Per Festa Major la Nova Jazz Cava que es transforma de nou en un club de ball a l’estil de les mítiques sales nord-americanes com el Savoy o el Cotton Club amb el debut a Terrassa dels The Swing Flamingos, un septet de membres de la Locomotora Negra que tenen molt clar el què cal fer per aconseguir que els balladors de swing no deixin de gaudir del ball i el ritme. sincopat.

Torna a la Cava el Ritme & Soul Festival!

17 May
El proper dissabte 26 de maig arriba la segona edició del festival de música negra de Terrassa, el Ritme & Soul. Després de 5 anys organitzant el Diegoestival, l’associació Soulsystem torna amb una ja consolidada proposta entorn la cultura de la música negra, per
tal de difondre-la i promoure’n la subcultura que l’envolta.
 
Al llarg de l’any hem anat gaudint dels diversos cicles Ritme & Soul on a través de xerrades, concerts i punxades ens han acostat la música negra i alguns dels seus noms més emblemàtics.
El proper dissabte 26 de maig tornarem a fer vibrar la Nova Jazz Cava de Terrassa, amb 3 concerts i una sessió vinílica que ens faran ballar a ritme de soul, reggae i Rhythm and Blues...Un festival! Ja a la tarda - a partir de les 17h- al pati de la Jazz Cava, i com a novetat d’enguany, podrem començar a moure l’esquelet amb una sessió de punxadiscos i gaudir d’un concert (19h) amb el grup egarenc Black is back , un trio acústic de temes d’Amy Winehouse. A més, hi trobarem menjar i beure, per carregar-nos d’energia i tenir forces per la nit!
 
Trobareu tota la informació detallada sobre els grups, entrades, etc., al web oficial del festival www.ritmeandsoul.org
 
Moltes hores de Soul, Reggae i Rhythm and Blues, de bon menjar i de bon ambient el dissabte 26 de maig. Sens dubte una cita ineludible!
 
 
THE SICK BOYS
 
Una banda formada l'any 2013 per uns joves de Barcelona amants del Rock n'Roll i el
Swing. Des de llavors han estat inundant els escenaris de Rock & Roll, seguint els patrons
de Little Richard, Jerry Lee Lewis, Louis Prima i Stray Cats entre molts altres. Es tracta
d'una banda amb un directe especialment enèrgic donant-li un toc personal a aquests estils
tan clàssics. Transmetent un ambient festiu amb les seves composicions pròpies i deixant
entreveure alguna versió a manera d'homenatge, els seus ritmes ballables i la seva posada
en escena no deixaran indiferent a ningú.
 
ANAUT
 
Una de les bandes referents del soul i r&b, i ens presenten el seu tercer àlbum d´estudi
“Hello There”. Després de “140” (2013) i “Time goes on”(2016), el grup reforma el seu
peculiar còctel de soul, r&b, folk i rock, i afegeix altres elements buscant la mescla perfecta.
En aquesta nova etapa, Anaut compta amb un so més profund, càlid i orgànic. Des dels
seus inicis al 2013, en la efervescent escena de soul madrilenya, Anaut ha anat creixent i
posicionant-se com una de les principals bandes de la nova fornada d’“American Music”.
 
MANGO WOOD
 
Grup d'Early Reggae i Rocksteady amb membres de grups com Upsttemians, Einstein,
Ready Getters, Rude Pride, Hypocondriacs, The crepitans, Free Mode, etc. El seu estil es
centra en els sons més Oldies (antics) Jamaicans però amb una versatilitat que permet al
grup tocar en directe tant com a banda com en acústic. Sent un grup amb una història curta,
les seves files estan compostes per membres amb més de 10 anys d'experiència en
festivals nacionals i internacionals, Lp 's, Singles, etc. La seva potent secció vocal recorda a
diversos grups de finals dels 60 com Maytones, Versatiles, Kingstonians, Ethiopians, etc i la
seva sòlida secció instrumental dota al grup d'un so antic molt característic.

La Nova Jazz Cava obre les portes a prop de 1.500 alumnes de primària amb el programa “Visquem el Jazz”

15 May

La guitarra elèctrica i el seu paper en el món del jazz i el blues pren enguany el protagonisme de les sessions musicals que fins dijous apropen 1.427 nens i nenes de vint-i-set centres educatius de la ciutat a la Nova Jazz Cava. De la mà del guitarrista David Garcia que s’acompanya pel concert de la cantant Marian Barahona, Xavi Castillo al contrabaix i Oriol Cot a la bateria, els alumnes de 5è i 6è de primària d’escoles com Fàtima, El Vapor, El Cim, Josep Ventalló, Sant Llorenç, Isaac Peral o  El Vallès, entre d’altres, poden viure l’emoció de la música en directe i conèixer aspectes bàsics del llenguatge jazzístic com la improvisació o l’escat en un emplaçament idoni per a l’audició musical.

El programa “Visquem el Jazz” és una de les propostes amb més tradició de les organitzades pel Servei d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa, durant el Festival de Jazz en el marc de l’aula i a la Nova Jazz Cava cada mes de maig amb la col·laboració de Jazz Terrassa i MujazzT.

El lliurament del Jazzterrasman 2018 a Pau Bombardó protagonitza l’emissió del cicle ‘Jajajazz’ de La Xarxa TV

05 May

El concert de clausura del 37 Festival de Jazz Terrassa, aquest dissabte 5 de maig a les 23.35 h a 12 televisions locals

Fins a una quinzena de músics van protagonitzar el concert d’homentage al baterista barceloní en l’acte de lliurament del reconeixement del festival vallesà. Enregistrat en directe a la Nova Jazz Cava el 24 del proppassat mes de març, la vetllada reunia a bona part dels jazzmen catalans que han col·laborat en la trajectòria musical de Pau Bombardó. Al llarg de prop de dues hores de concert, el públic que omplia la sala terrassenca en la sessió de cloenda del certamen, va poder gaudir d’un repetori molt ben escollit amb temes com “Segment” de Charlie Parker, “SKJ” de Milt Jackson o “Just One of Those Things” de Cole Porter, entre d’altres peces singulars de compositors emblema com Michel Legrand, Cedar Walton, Dizzy Gillespie, Benny Golson o Cannonball Adderley.

Banyoles TV, Canal 10 Empordà, Canal Taronja Central, Canal Terrassa, El 9 TV, El Punt AVUI TV, Mataró Audiovisual, TAC 12, teleb – RTV de Badalona, TV Costa Brava, TVR – Televisió del Ripollès i VOTV – Vallès Oriental Televisió acolliran l’emissió del concert just després del programa “Tot Jazz”, el nou espai televisiu sobre la història del jazz vista des de Catalunya.

Percussionista i bateria, Pau Bombardó és titulat en jazz i música moderna per l'Escola Superior de Música de Catalunya. Abans, va cursar estudis al Conservatori Superior de Música de Barcelona, a la New School for Social Research de Nova York i al Taller de Músics de Barcelona, i va rebre classes de mestres com Quim Solé, Keith Copeland, Kenny Washington, Lewis Nash, Vernel Fournier, Tommy Campbell, Charles Persip i Idriss Muhammad.

Ha rebut diversos premis, entre els quals en destaca el primer premi del Festival de Jazz de San Sebastián l'any 1979 amb la formació Jazzom i també al Festival de Jazz de Getxo amb la formació de Dave Mitchell-Ignasi Terraza Quartet. Al llarg de la seva trajectòria ha enregistrat una vintena de treballs discogràfics i ha participat en projectes d'altres músics com Lou Bennett (1984-96), Josep M. Farràs, Sean Levitt, Bill Berry (ex D. Ellington), Joe Murany (ex L. Armstrong), Orquestra Simfònica del Vallès, Byron Stripling & Orquestra Simfònica de l’Òpera de Minsk, Big Band Jazz Terrassa (Robin Eubanks, Slide Hampton, Randy Brecker, Frank Foster, Frank Wess), Ralph Lalama, Don Braden, Brad Mehldau i Tete Montoliu.

Pau Bombardó manté una vinculació estreta amb el Club de Jazz Terrassa. Va formar part de les primeres formacions residents de l'antiga Jazz Cava. Se li comptabilitzen prop de 300 concerts a la ciutat de Terrassa. Actualment combina la seva activitat professional com a director dels projectes Multijazz, 4 jutges 4 gats i Soulbop amb la docència com a professor de bateria al Taller de Músics de Barcelona i en d'altres escoles del territori català.